Razotkriven zastrašivački narativ o „Antartiku koji se otapa“

Led stabilniji nego ikad

Mainstream vijesti pune su zastrašujućih priča o tome kako je globalno zatopljenje očito postalo toliko loše da se ledene zalihe na Antarktiku tope. Istina je, međutim, da se one zapravo povećavaju.

Novo istraživanje koje su objavili Andreasen i sur. razmatra satelitske podatke diljem Antarktika prikupljene između 2009. i 2019. Podaci su prikupljeni pomoću spektroradiometra umjerene rezolucije ili MODIS-a.

Između analiziranog 10-godišnjeg razdoblja, Andreasen et al. Otkrili su da se područje antarktičkog ledenog grebena povećalo za 5305 km2. Osamnaest ledenih šelfova donekle se povuklo u veličini tijekom tog vremena, ali 16 drugih je naraslo u smislu ukupne površine.

“Naša promatranja pokazuju da su antarktički ledeni šelfovi dobili 661 tonu ledene mase tijekom prošlog desetljeća”, istaknuli su istraživači u svom radu, piše portal provjeri.hr

Brojna istraživanja potvrđuju: antarktički led je sasvim u redu

Druga studija koju su objavili Banwell i sur. koji se pojavljuje u časopisu Geophysical Research Letters proučavao je još širi raspon podataka o antarktičkom ledu u rasponu od 1980. do 2021. Ta je studija koristila mikrovalne satelitske podatke iz modela snijega SNOWPACK.

Kao i prva studija, ova druga, koja je objavljena 2023., otkrila je da su se najveće količine otopljene vode dogodile na poluotoku Antarktika, dosegnuvši vrhunac 1992. i 1993., kao i 1994. i 1995. SNOWPACK je izračunao “mali, ali značajan, trend smanjenja godišnjih dana otapanja i količine proizvodnje otopljene vode tijekom 41 godine.”

Još jedan rad koji su objavili Frazer et al. u časopisu Nature još više podupire ove nalaze. Ovo objašnjava da dok se dramatični gubici leda događaju u nekim područjima Antarktika, uključujući Zapadnu Antarktiku zbog Pine Islanda i Thwaites ledenjaka, projekcije leda za budućnost ne mogu se točno napraviti.

Ova studija, koja se bavila vremenskim razdobljem od 2003. do 2015., identificirala je opsežno povlačenje i ubrzanje glacijala duž obale Bellinghausenovog mora. Suprotno tome, stvari izgledaju prilično dobro na ledenoj fronti uz Amundsenovo more.

“Naši rezultati daju izravna opažanja da tempo, magnituda i opseg destabilizacije leda oko zapadne Antarktike varira ovisno o lokaciji, s odgovorom Amundsenovog mora koji je najosjetljiviji na međudekadnu varijabilnost atmosfere i oceana”, napisali su autori.

Konačno, još jedan rad koji su objavili Baico et al., također 2023. godine, otkrio je da se tijekom stoljeća antarktički led i stanjivao i podebljao, ovisno o vremenskom razdoblju.

Autori su promatrali jezgre subglacijalnih stijena kako bi otkrili da je ledeni pokrov Zapadne Antarktike (WAIS) između ledenjaka Thwaites i Pope “bio najmanje 35 metara tanji nego što je sada u proteklih nekoliko tisuća godina, a potom je zadebljao.”

“Prošla epizoda stanjivanja ledene ploče koja se dogodila u sličnoj, iako ne identičnoj, klimi nije bila nepovratna.

Smatramo da je prošli ciklus stanjivanje-debljanje bio posljedica glacioizostatičke povratne sprege, slične onoj koja se poziva kao mogući stabilizacijski mehanizam za trenutno povlačenje linije obale, u kojem je izostatičko izdizanje uzrokovano stanjivanjem u ranom holocenu dovelo do relativnog pada razine mora što je pogodovalo napredovanju obalne linije.”

Kao što vidite, znanost nije stala na klimatske promjene. Kao što mi i drugi govorimo već neko vrijeme, klima se oduvijek mijenja. Prolazi kroz razdoblja hlađenja, zatim razdoblja zagrijavanja, nakon kojih slijede razdoblja hlađenja – i tako traje i traje, bez obzira na ljudsku aktivnost.

 

Izvor: provjeri.hr

Foto naslovnice: pixabay.com