Rajko Bogdan: Gdje gradske maskote racike polažu svoja jaja?

O gradskim maskotama racikama čitatelji Muralista znaju gotovo sve. Naše reportaže o njima prenijeli su vodeći hrvatski mediji, kako oni tiskani tako i mnogi portali i TV kuće. Prošle godine na sam Uskrs, koji je bio kasnije nego ove, obradovale su nas s 14 novih malih potomaka pa je njihovo jato od početnih 4, kada su se pojavile u gradskoj lučici 2013. godine, naraslo na više od 40 racika.

Ovih dana Rajko Bogdan obavijestio nas je da se njihova jaja nalaze na otoku u lučici, no kako je on ogoljen (za razliku od prošle godine kada je bio pun vegetacije) ona su napuštena, a neka i ispijena od strane grabežljivaca.

Gdje sada ona polažu svoja jaja, pitanje je na koje smo pokušali dobiti odgovor? Rajko veli, a priložio nam je i fotografije, da je moguće mjesto veliki ukrasni grm u gradskom parku u samom centru grada, jer tamo su racike primijećene, a jedna je i snimljena.

Moguće je da su gnijezda napravila i na drugoj obali Mure, no kako god bilo, Središćanci i mnogobrojni turisti uskoro će imati priliku da vide male žibeke, a gdje drugdje nego u vodi gradske lučice gdje će se veselo prćkarati uz budan nadzor svojih majki raciki.

(R. Tomanić)