Ptičarenje na Marini Prelog uz ogroman interes javnosti!

Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode organizirala je protekle nedjelje, 6. veljače, promatranje ptica na Marini Prelog. Za ovu rekreativnu aktivnost u prirodi javnost je iskazala ogroman interes. Stigao je velik broj promatrača opremljenih dalekozorima, vodičima za ptice i iskazanom željom za naučiti nešto novo o ptičjem svijetu. Među brojnim zainteresiranim promatračima ptica bili su prošlogodišnji nagrađeni mladi čuvari prirode Gita Radiković i Niko Kozar, strastveni fotografi ptica Ružica i Branimir Borković, preloški fotografi, članovi zaštitarsko-ekološke udruge Senjar, fotografi iz Murskog Središća, profesor Mišo Rašan s učenicima Srednje škole Prelog i dr. Za ptičji svijet posebno su bila zainteresirana djeca koja su pokazala odličnu snalažljivost u opisivanju karakteristika ptica. Na Marinu Prelog stigli su na ptičarenje u Međimursku županiju i poklonici ptica iz Varaždina, s komentarom i žalom da se takve aktivnosti ne organiziraju na njihovom području.

U trosatnom promatranju ptica zabilježeno je čak petnaest vrsta ptica. Kroz leću durbina i dalekozora opažene su vrste kao što su vodomar, ćubasti gnjurac, lisasta i siva guska, burni i riječni galeb, crna liska, bijela pastirica, veliki i mali vranac i dr.

Ova rekreativna aktivnost u prirodi organizirana je povodom obilježavanja 2. veljače Svjetskog dana močvarnih staništa (WWD). Javna ustanova Međimurska priroda najavljuje slične aktivnosti promatranja ptica ovog proljeća, kada će ponovo biti osigurani dalekozori, durbini, vodiči i stručni edukatori za prepoznavanje ptica.

Marina Prelog i ovom je aktivnošću potvrđena kao atraktivna lokacija za promatranje ptica posebice u ovim zimskim mjesecima. Promatrača ptica u našem kraju, kako se prema iskazanom interesu vidi, ima velik broj i potvrđuje se europski trend ptičarenja kao sve popularnije hobi aktivnosti među svim generacijama.

Roberta Radović

Međimurska  priroda