Prije 30 godina vatrogasna mladež iz Strahoninca zastupala je Hrvatsku na olimpijadi u Berlinu

Mentori i sudionici nekadašnje vatrogasne mladeži DVD-a Strahoninec koji su bili sudionici vatrogasne olimpijade u Berlinu koja je održana sredinom srpnja davne 1993. godine i DVD Strahoninec prisjetili su se tog događaja uz druženje svih sudionika te olimpijade.

Sudionici tih događanja ističu da je 30 godina brzo prošlo od kad je mladež DVD-a Strahoninec sudjelovala na olimpijadi CTIF-a u Berlinu.

Deset članova mladeži DVD Strahoninec starosti od 12 do 16 godina sa svojim mentorima Ivanom Zver i Mladenom Šafarić, bila jedno od odjelenja mladeži koja je na toj olimpijadi zastupala Republiku Hrvatsku.

Tadašnji sudionici odjelenja mladeži DVD-a Strahoninec na toj olimpijadi u Berlinu bili su:

1.Boris Blagus

  1. Samir Posavec
  2. Zdenko Varga
  3. Jurica Blagović
  4. Ivica Mihaljuš
  5. Franjo Lehkec
  6. Robert Vrbanec
  7. Marko Puljić
  8. Andrija Kavran
  9. Miroslav Šoltić

U ekipi mladeži DVD-a Strahoninec glavni mentor bio je Ivan Zver koji se prisjeća tog vremena sa lijepim sjećanjem na tu olimpijadu na kojoj su Hrvatski vatrogasci prvi puta nastupali. Posebno su ponosni na činjenicu da su vatrogasci iz Strahoninca natjecali pod Hrvatskom zastavom za Hrvatsku vatrogasnu reprezentaciju.

Na olimpijadi nastupilo je 197 odjeljenja s preko 2000 natjecatelja iz 24 europske zemlje.  Ekipa mladeži iz DVD-a Strahoninca osvojila je srebrnu medalju na olimpijadi te se sa tom  medaljom i dan danas ponose.

Ekipa mladeži iz DVD-a Strahoninec 1992. godine u Varaždinu izborila je pravo nastupa za Hrvatsku vatrogasnu reprezentaciju.

Mentori uz Ivana Zver bili su još Mladen Šafarić i  Robert Kovač.

Mentori i sudionici natjecanja u Berlinu s radošću su se prisjetili tih dana i svojim govorima istaknuli da su i danas ponosni na to natjecanje na kom su natjecali za državu Hrvatsku.

Čestitke državnog i vatrogasnog vrha

Predstavnike Vatrogasnog saveza Hrvatske i  natjecateljskih odjeljenja primio je 10. kolovoza 1993. tadašnji ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak. Čestitao je natjecateljima na rezultatima i istaknuo važnost prvog nastupa hrvatskih vatrogasaca pod hrvatskom zastavom. Natjecateljima, ali i cjelokupnom voditeljstvu je u „Suvremenom vatrogastvu“ (broj 4.1993) čestitao i predsjednik VSH Fricki. Iako su u narednom periodu postignuti bolji rezultati, koji su kulminirali izvrsnim plasmanima na posljednjoj olimpijadi održanoj u Celju, prvi nastup naših vatrogasaca na međunarodnom vatrogasnom natjecanju pod hrvatskom zastavom, ostaje zapisan zlatnim slovima u hrvatsku vatrogasnu povijest.

DVD Strahoninec jedno je od najaktivnijih društava u Međimurju. Osvajači su mnogobrojnih pehara i priznanja tijekom svog sto godišnjeg postojanja.

Sadašnji predsjednik DVD-a Strahoninec je Vanja Tamašić a zapovjednik Danijel Patafta.

Prošlu godinu proslavili su 100 godina od osnutka DVD-a.

Pavo Jazvić