Preventivno-represivne aktivnosti međimurske policije tijekom „Martinja“

U prvih deset mjeseci ove godine na području Policijske uprave međimurske evidentirana je ukupno 371 prometna nesreća, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine, predstavlja smanjenje broja nesreća za 15,49%  (2019. – 439 prometnih nesreća). Od spomenutog broja prometnih nesreća, nažalost evidentirano je i sedam nesreća u kojima je smrtno stradalo sedam sudionika. U prvih deset mjeseci prošle godine evidentirano je također, sedam nesreća u kojima je smrtno stradalo čak 10 sudionika, dakle broj smrtno stradalih sudionika na međimurskim prometnicama manji je za 30%. Kada se promatraju nesreće u kojima je netko od sudionika ozlijeđen, tijekom prvih deset mjeseci ove godine evidentirano je 120 takvih nesreća, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja smanjenje za 24,05% (2019. – 158 prometnih nesreća). U tim nesrećama bilježi se smanjenje teže ozlijeđenih sudionika za 26,83%, dok je lakše ozlijeđenih sudionika manje za 35,75%. Nadalje, u analiziranom razdoblju evidentirane su 244 nesreće s nastalom materijalnom štetom, što u odnosu na prvih deset mjeseci prošle godine predstavlja smanjenje broja nesreća za 10,95% (2019. – 274 prometne nesreće).

MARTINJE 2020. GODINE

U razdoblju od 6. do 15. studenoga 2020. godine, povodom predstojećeg narodnog običaja krštenja mošta („Martinja“) i očekivanog povećanja broja sudionika u cestovnom prometu koji su konzumirali alkoholna pića, s ciljem preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, Policijska uprava međimurska svoje aktivnosti dodatno će usmjeriti na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola. Ove godine zbog trenutno važećih epidemioloških mjera neće se organizirati veće proslave, ali će zasigurno jedan dio građana u ugostiteljskim lokalima ili na drugim druženjima konzumirati vino i druga alkoholna pića. Usprkos nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji u dane vikenda, prije i poslije „Martinja“, kao i na samo „Martinje“, na međimurskim prometnicama očekuje se veći broj sudionika koji su konzumirali alkoholna pića.

U cilju preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, odnosno povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na međimurskim prometnicama, policijski službenici Policijske uprave međimurske u razdoblju od 6. do 15. studenoga provodit će pojačane preventivno-represivne aktivnosti.

 

Tako je za subotu, 7. studenoga 2020. godine od 16 do 24 sata u suradnji s Policijskom upravom varaždinskom planirano provođenje akcije „Alkohol“, dok će tijekom vikenda koji prethodi „Martinju“, na samo „Martinje“ i vikend nakon, mobilni timovi provoditi represivne aktivnosti prema svim sudionicima koji grubo krše prometna pravila i propise.

 

Tijekom svih planiranih aktivnosti oštrica policijskog postupanja bit će usmjerena na pojačani nadzor provjere alkoholiziranosti vozača, nadzora brzine kretanja vozila, nekorištenja sigurnosnog pojasa te nepropisne uporabe mobitela (tzv. „četiri ubojice u prometu“).

 

Ujedno, posebna pozornost posvetit će se utvrđivanju prekršaja mladih vozača i počinitelja prekršaja u povratu (recidivisti), odnosno suzbijanju najtežih prometnih prekršaja koji vrlo često dovode do prometnih nesreća s najtežim posljedicama.

Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:

  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristit će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost,
  • koristite javni prijevoz,
  • koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije,
  • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag,
  • zamolite nekoga trijeznog da vas odveze,
  • ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića,
  • vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu,
  • u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste,
  • ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola, niti jedan razlog nije opravdan.

Ostale korisne savjete sudionicima u prometu doznajte OVDJE,  a odredbe Zakona o sigurnost prometa na cestama koje se odnose na vožnju pod utjecajem alkohola pročitajte OVDJE.

Pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život. 

(PU međimurska, foto: ilustracija)