Preventivnim aktivnostima u Međimurskoj županiji obilježen Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga

Kotoriba – zajednička terenska akcija Policijske uprave međimurske, Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Međimurske županije, Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije te školskih preventivnih programa

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 1987. godine proglasila 26. lipnja Međunarodnim danom borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama s ciljem jačanja svih struktura i institucija koje doprinose smanjenju ovog problema i rade na uspostavljanju društva u kojem neće biti zlouporabe droga.

Zlouporaba sredstava ovisnosti koje u žargonu uobičajeno nazivamo drogama, jedan je od vodećih javnozdravstvenih problema, a u razvijenim zemljama i vodeći uzrok obolijevanja i smrtnosti kod mladih, povezan s brojnim nesrećama, duševnim poremećajima i bolestima te drugim zdravstvenim i socijalnim problemima te rizičnim i kažnjivim ponašanjima.

Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga, u Međimurskoj županiji održano je 25. lipnja 2021. godine, od 10 do 12 sati u Kotoribi, zajedničkom terenskom akcijom Policijske uprave međimurske, Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Međimurske županije, Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije te školskih preventivnih programa.

Uz podjelu edukativnih materijala i dogovaranje nastavka preventivnih aktivnosti, građanima je omogućen izravan kontakt sa stručnjacima koji se bave prevencijom zlouporabe droga i tretmanom problema ovisnosti.

Neizostavni dio borbe protiv zlouporabe droga, uz rad s ovisnicima i njihovo liječenje je i edukativni preventivni rad s mladima, njihovim roditeljima i cjelokupnom javnošću na usvajanju znanja o štetnosti sredstava ovisnosti i usvajanja zdravih stilova života te se nadamo da će i ova akcija tome značajno pridonijeti.

(tekst i foto: PU međimurska)