Potepanja nisu bile pošteđene ni obitelji Jazvić i Tomašek

Da se spremaju svatovi i da će se netko uskoro udati ili oženiti te stati pred oltar najbolje se vidi po dvorištu kuće koja će imati gostuvanje. Po starom međimurskom običaju nakon objave zaruka dotičnu kuću treba dobro i dostojno obilježiti kako bi svi mještani znali da je sve dogovoreno između dvije familije koje će uskoro biti rodbinski povezane.

Ovaj običaj zovemo potepanje, a njegova je značajka da se gazdi naprave čim veći „problemi“ u vidu pospremanja okućnice koja se obično preko noći napuni raznim otpadnim stvarima, smećem, papirom, vapnom, starim namještajem, starim automobilskim gumama i svime što se da potepsti i natepsti. Sve se to u velikim količinama porazbaca po dvorištu, ispred i iza kuće, a nastrada i prilazna cesta koja se također dostojanstveno označi.

U ovim noćnim pustolovinama učestvuju prijatelji, znanci i rodbina budućih mladenaca koji moraju svoju radnju obaviti “neprimjetno” kako bi “iznenađenje” domaćina ujutro bilo potpuno i neočekivano. Zavisno od opsega posla nekada su potrebni i traktori s prikolicom kako bi se sav potreban materijal dopremio na „mjesto zločina“ i naravno puno složnih ruku koje će napraviti što veći nered.

No i ovaj običaj se “malo” promijenio pa se sada uglavnom zna kada će se dogoditi potepanje, a gazda mora sudionike koji su mu uneredili dvorište i pristupnu cestu pozvati u kuću te ih obilno počastiti jelom i pićem.

Potepanja nisu bile pošteđene obitelj Pave Jazvića, čija se kćer Anabela Jazvić udaje za Nikolu Tomašeka, kao ni obitelj Tomašek koja je kao što vidite “nastradala” u Dekanovcu.

Kakvo su im “iznenađenje” priredili njihovi prijatelji i prijatelji mladenaca, koji su “ukrase” dovezli traktorom, možete vidjeti na fotografijama.

(R. Tomanić, foto: Pavo Jazvić)