Policija upozorava, zaštite svoje osobne podatke kako ne bi postali žrtve kaznenog djela

Jučer, 14. prosinca 2020. godine policijski službenici Policijske postaje Čakovec zaprimili su kaznenu prijavu od 39-godišnjakinje zbog kaznenog djela nedozvoljene uporabe osobnih podataka, počinjenog na njenu štetu. Iz zaprimljene prijave proizlazi kako je sredinom studenoga nepoznati počinitelj nedozvoljenom uporabom osobnih podataka oštećene sklopio pretplatnički ugovor s pružateljem telekomunikacijskih usluga (teleoperaterom) i pritom ju oštetio za nekoliko tisuća kuna.

Kriminalistička istraživanja se nastavljaju kako bi se utvrdile sve okolnosti ovog događaja i otkrio počinitelj.

KAKO ZAŠTITI SVOJE OSOBE PODATKE?

  • osobne podatke ne dajte putem telefona bez obzira na to kako se netko predstavlja: kao djelatnik vaše banke, predstavnik socijalne skrbi, teleoperater, osoba koja nudi unosan posao, osoba koja vas obavještava da ste dobili nagradu…
  • papire na kojima se nalaze vaši osobni podaci uništite prije bacanja u smeće.
  • osobe koje vam na kućnom pragu nude različite usluge (npr. povoljne tarife za telefon, mobitel ili struju, očitavanje brojila, prodaju medicinskih pomagala, posteljine i sl.) zatražite da se predstave važećim dokumentom, odnosno službenom iskaznicom.
  • budite oprezni prilikom unošenja osobnih podataka na Internetu: nemojte objavljivati svoje osobne podatke na društvenim mrežama, prilikom popunjavanja upitnika/anketa i sudjelovanja u nagradnim igrama provjerite autentičnost internetske stranice na koju unosite podatke, ne odgovarajte na e-mailove koji od vas zahtijevaju osobne podatke.
  • ODMAH prijavite gubitak ili krađu dokumenata na kojima se nalaze osobni podaci.

Ako ne zaštitite svoje osobne podatke možete: POSTATI ŽRTVA KAZNENOG DJELA i dobit račun ili obavijest o ovrsi zbog neplaćenih računa, a da niste sklopili nikakav pretplatnički ugovor.

(PU međimurska, foto: ilustracija)