Pješke ili biciklom na posao, druženje i rekreaciju…

Poštovani i dragi partneri,

Uključite se i ove godine u kampanju «Pješke ili biciklom na posao, druženje i rekreaciju…» te osvojite vrijedne nagrade, a ujedno iskoristite brojne blagodati tjelesne aktivnosti

Pravila za sudjelovanje:

Organizatori kampanje su Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije i Gradski bazeni „Marija Ružić“ u Čakovcu. Kampanja je namijenjena punoljetnim osobama s prebivalištem u Međimurskoj županiji, trajat će 3 tjedna, od 09.09.-29.09.2019. godine, a osobe koje ispune osnovne kriterije za prijavu, ulaze u ždrijeb za izbor nagrada.

Pravila za sudjelovanje u kampanji su slijedeća: sudionici trebaju u svakom tjednu barem 3 dana pješačiti ili koristiti bicikl u svrhu transporta, rekreacije ili u svrhu sportskih aktivnosti. Kako bi tom prilikom zadovoljili minimalnu preporučenu razinu aerobne tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta od 2,5 sata tjedno, tijekom svakog tjedna pješaci trebaju proći pješice barem 10 km, a biciklisti 40 kilometara (a tijekom cijele kampanje pješaci 30 km, a biciklisti 120 km).  Sudionici tijekom kampanje bilježe broj prijeđenih kilometara (ili broj sati tjelesne aktivnosti) te po završetku kampanje prijavljuju rezultate u Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, koji će organizirati izvlačenje i dodjelu nagrada.

Pristupnice s prijavom rezultata mogu se podići u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, u ambulantama obiteljske medicine  te u ljekarnama, a od 27.09.2019. ćete ih moći skinuti i s naše web stranice – www.zzjz-ck.hr . Nije se potrebno prijaviti na početku kampanje, već će prijava rezultata započeti u petak 27.09.2019., a trajat će do 02.10.2019. godine. Prijave će se moći poslati poštom, a bit će omogućena i on line prijava na našoj web stranici (molimo da se ne vrši dvostruka prijava). Sudjelovanjem u kampanji sudionici daju suglasnost organizatoru za objavu i korištenje, odnosno obradu svojih osobnih podataka u svrhu provođenja kampanje*.

Sudionici kampanje koji zadovolje sve kriterije za prijavu te pošalju prijavu u Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, ulaze u ždrijeb za izbor nagrada.

Nagrade su vrlo poticajne: 1. nagrada – bicikl, 2. nagrada-pametan sportski sat, 3. nagrada-sportska jakna, 4. nagrada-biciklistička kaciga, 5. nagrada – aparat za mjerenje koraka-pedometar.

Deset sudionika osvojit će sigurnosnu opremu za pješake i bicikliste, osoba koja će proći najviše kilometara osvojit će ciklokompjuter te sportsku majicu, a za sve prijavljene osobe osigurane su jednodnevne karte za kupanje na Gradskim bazenima Marija Ružić u Čakovcu, koje će se moći iskoristiti do kraja ove godine. Izvlačenje nagrada će biti u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije početkom mjeseca listopada, a dodjela nagrada će biti 08.10.2019. godine u 13h u ZZJZ Međimurske županije.

Mogućnost prijave ustanova i tvrtkipo prvi puta smo omogućili 2015. godine, a prijaviti se može tvrtka/ustanova iz koje se nekoliko zaposlenika prijavilo za sudjelovanje u kampanji u pojedinačnoj kategoriji. Poželjno je da tvrtka na bilo koji način potakne/stimulira svoje zaposlenike na aktivan transport, odnosno redovitu tjelesnu aktivnost, budući je kod aktivnih zaposlenika dokazana veća radna produktivnost nego u neaktivnih (prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, od 2-52%). Tvrtke i ustanove trebaju također popuniti prijavnicu te navesti na koji način stimuliraju zaposlenike, te poslati popis zaposlenika koji su se prijavili i u pojedinačnoj kategoriji.

U kategoriji prijavljenih tvrtki dodijelit ćemo samo jednu nagradu tvrtki koja bude izvučena ždrijebom. Nagrada uključuje radionicu na temu „Čimbenici rizika za bolesti srca i krvnih žila“ koju će djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije organizirati za 50-tak zaposlenika izvučene tvrtke.

Više o kampanji pročitajte u pozivu za uključivanje koji je u prilogu.

Zahvaljujemo Vam na sudjelovanju!

S poštovanjem,

Renata Kutnjak Kiš

(foto: ilustracija)

PRAVILA SUDJELOVANJA I PRIJAVNICE:

PJEŠKE ili BICIKLOM NA POSAO 2019-prijavnica, POJEDINAČNO

PJEŠKE ili BICIKLOM NA POSAO 2019-prijavnica, TVRTKE

Uključite se i ove godine u kampanju «Pješke ili biciklom na posao, druženje i rekreaciju…» te osvojite vrijedne nagrade, a ujedno iskoristite brojne blagodati tjelesne aktivnosti

Pozitivni učinci redovite tjelesne aktivnosti su brojni i potvrđeni su recentnim znanstvenim istraživanjima. Najviše je dokaza o zdravstvenim i psihološkim dobrobitima tjelesne aktivnosti, ali se ističu i društvene, ekonomske i ekološke dobrobiti.  Nažalost, udio nedovoljno tjelesno aktivne populacije je vrlo visok, kako među djecom i mladima, tako i u odraslih osoba.

Prema rezultatima posljednjeg istraživanja u sustavu praćenja javnog mnijenja u zemljama članicama EU (Eurobarometer 2017), čak 76% ispitanika starijih od 15 godina u Republici Hrvatskoj rijetko ili nikada ne vježba (što je više od EU prosjeka koji iznosi 60%), a 66% ispitanika rijetko ili nikada ne koristi bicikl u svrhu transporta, niti ne prakticira druge oblike tjelesne aktivnosti (također više nego prosjek zemalja EU koji iznosi 56%). Osim toga, prema Europskoj zdravstvenoj anketi provedenoj u Republici Hrvatskoj tijekom 2014. i 2015. godine, samo 23% ispitanika starijih od 15 godina dostiže potrebnu razinu aerobne tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta od najmanje 2,5 sata tjedno.

Stoga Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije kroz svoje aktivnosti, programe i projekte, nastoji potaknuti ljude svih generacija na zdravi stil života, koji uključuje redovitu tjelesnu aktivnost.

Jedan od takvih projekata je provođenje kampanje pod nazivom „Pješke ili biciklom na posao“ koju od 2007. godine u suradnji s Gradskim bazenima Marija Ružić u Čakovcu organiziramo sa željom da u domeni transporta povećamo broj aktivnih osoba. U 2017. godini smo proslavili 10. obljetnicu provedbe te kampanje, a prošle godine smo pravila kampanje malo modificirali kako bi dali mogućnost da se uključe i umirovljenici, odnosno sve punoljetne osobe, bez obzira da li su zaposlene ili nisu. Zašto? Naime, već spomenuto Eurobarometer istraživanje, pokazalo je da je prevalencija nedovoljne tjelesne aktivnosti visoka u svim dobnim skupinama, ali se udio neaktivnih osoba povećava s dobi, pa bi uz radno aktivnu populaciju svakako željeli dodatno motivirati umirovljenike, domaćice i druge nezaposlene osobe da se uključe u kampanju, kako bi što više osoba usvojilo naviku redovite tjelesne aktivnosti. Stoga smo prošle godine pravila za sudjelovanje u kampanji neznatno modificirali, kao i naslov kampanje koji sada glasi „Pješke ili biciklom na posao, druženje i rekreaciju…“.

 

Osnovni ciljevi kampanje „Pješke ili biciklom na posao, druženje i rekreaciju…“ su slijedeći:

  • ukazati na rezultate više istraživanja koja pokazuju kako u Hrvatskoj 2/3 stanovništva starijeg od 15 godina nije dovoljno tjelesno aktivno
  • informirati stanovništvo da se za postizanje i očuvanje dobrog zdravlja preporuča provođenje minimalno 2,5 sata tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta tjedno, ali raspoređeno najmanje kroz tri radna dana
  • želimo posebno promovirati pješačenje i biciklizam, budući su to aktivnosti koje su primjerene za sve dobne skupine stanovništva i za osobe različitih tjelesnih sposobnosti, a imaju vrlo povoljan učinak na zdravlje i kvalitetu života
  • potičemo stanovnike na odabir zdravog načina prijevoza, i to ne samo u prilici putovanja na posao i s posla, već i za druge svrhe, jer na taj način čuvamo svoje zdravlje ali i okoliš
  • želimo potaknuti poslodavce da stimuliraju svoje zaposlenike na aktivan način prijevoza ili druge oblike tjelesne aktivnosti, budući su brojna istraživanja pokazala kako tjelesna aktivnost ima važnu ulogu u očuvanju radne sposobnosti te unapređenju produktivnosti rada
  • ova kampanja podržava Open Streets Day projekt NowWeMOVE kampanje Međunarodne organizacije za sport i kulturu, koja povezuje Europski tjedan mobilnosti (16.-22. rujna 2019.) i Europski tjedan sporta (23.-30. rujna 2019.)

 

„Pješke ili biciklom na posao, druženje i rekreaciju…“ – pravila za sudjelovanje:

Kampanja je namijenjena punoljetnim osobama s prebivalištem u Međimurskoj županiji, trajat će 3 tjedna, od 09.09.-29.09.2019. godine, a osobe koje ispune osnovne kriterije za prijavu, ulaze u ždrijeb za izbor nagrada.

 

Kriteriji za sudjelovanje u kampanji: sudionici trebaju u svakom tjednu barem 3 dana pješačiti ili koristiti bicikl u svrhu transporta, rekreacije ili u svrhu sportskih aktivnosti. Kako bi tom prilikom zadovoljili minimalnu preporučenu razinu aerobne tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta od 2,5 sata tjedno, tijekom svakog tjedna pješaci trebaju proći pješice barem 10 km, a biciklisti 40 kilometara (a tijekom cijele kampanje pješaci 30 km, a biciklisti 120 km). Postoji mogućnost da se kombinira pješačenje i vožnja biciklom. Sudionici tijekom kampanje, bilježe broj prijeđenih kilometara i/ili broj sati tjelesne aktivnosti te po završetku kampanje prijavljuju rezultate u Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, koji će organizirati izvlačenje i dodjelu nagrada.

Pristupnice s prijavom rezultata mogu se podići u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, u ambulantama obiteljske medicine  te u ljekarnama, a možete ih skinuti i s naše web stranice – www.zzjz-ck.hr .

Nije se potrebno prijaviti na početku kampanje, već će prijava rezultata započeti u petak 27.09.2019., a trajat će do 02.10.2019. godine. Prijave će se moći poslati poštom, a bit će omogućena i on line prijava na našoj web stranici (molimo da se ne vrši dvostruka prijava). Sudjelovanjem u kampanji sudionici daju suglasnost organizatoru za objavu i korištenje, odnosno obradu svojih osobnih podataka u svrhu provođenja kampanje*.

Sudionici kampanje koji zadovolje sve kriterije te pošalju prijavu u Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, ulaze u ždrijeb za izbor nagrada.

Nagrade su vrlo poticajne: 1. nagrada – bicikl, 2. nagrada-sportski sat, 3. nagrada-sportska jakna, 4. nagrada-biciklistička kaciga, 5. nagrada – aparat za mjerenje koraka-pedometar.

Deset sudionika osvojit će sigurnosnu opremu za pješake i bicikliste, osoba koja će proći najviše kilometara osvojit će ciklokompjuter te sportsku majicu, a za sve prijavljene osobe osigurane su jednodnevne karte za kupanje na Gradskim bazenima Marija Ružić u Čakovcu, koje će se moći iskoristiti do kraja ove godine. Izvlačenje nagrada ždrijebom će biti u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije po završetku prijava, a dodjela nagrada će biti 09.10.2019. godine u 13h u ZZJZ Međimurske županije

Mogućnost prijave ustanova i tvrtki po prvi puta smo omogućili 2015. godine, a prijaviti se može tvrtka/ustanova iz koje se nekoliko zaposlenika prijavilo za sudjelovanje u kampanji u pojedinačnoj kategoriji. Poželjno je da tvrtka na bilo koji način potakne/stimulira svoje zaposlenike na aktivan transport, odnosno redovitu tjelesnu aktivnost, budući je kod aktivnih zaposlenika dokazana veća radna produktivnost nego u neaktivnih (prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, od 2-52%). Tvrtke i ustanove trebaju također popuniti prijavnicu te navesti na koji način stimuliraju zaposlenike, te poslati popis zaposlenika koji su se prijavili i u pojedinačnoj kategoriji.

U kategoriji prijavljenih tvrtki dodijelit ćemo samo jednu nagradu tvrtki koja bude izvučena ždrijebom. Nagrada uključuje radionicu na temu „Čimbenici rizika za bolesti srca i krvnih žila“ koju će djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije organizirati za 50-tak zaposlenika izvučene tvrtke. Radionica će uključivati analizu sastava tjelesne mase (na aparatu koji putem tetrapolarnih elektroda bioelektričnom impedancom procjenjuje brojne parametre), mjerenje krvnog taka, kolesterola, triglicerida i šećera u kapilarnoj krvi, procjenu stupnja uhranjenosti, procjenu kardiovaskularnog rizika uz individualne savjete liječnika i drugih zdr. djelatnika.

 

Nagrade su osigurali Komet d.o.o. Prelog, Trgovina Mihalec «Beciklin» Prelog, Ljekarna Čakovec, Gradski bazeni Marija Ružić Čakovec, Općina Belica, Savjet za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije, Informacijski centar EUROPE DIRECT i Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, kojima i ovom prigodom najljepše zahvaljujemo.

 

Apeliramo na sve sudionike kampanje da koriste ispravne bicikle te da vode računa o sigurnosti u prometu i pridržavaju se prometnih propisa i sigurnosnih pravila. U slučaju smanjene vidljivosti (danju i noću) biciklisti trebaju odjenuti reflektirajući prsluk ili reflektirajuću biciklističku odjeću i poželjno je nositi kacigu, a pješaci također moraju biti označeni reflektirajućom materijom. Organizator kampanje se oslobađa svake odgovornosti glede sudjelovanja učesnika kampanje predajom pristupnice s prijavom**.

Pozivamo Vas da se i ove godine uključite u kampanju te budete primjer drugima!

Rukovoditeljica Djelatnosti za                                                                               Ravnateljica Zavoda

javno zdravstvo i promicanje zdravlja

Renata Kutnjak Kiš, dr.med.                                                                   prim. Marina Payerl-Pal, dr.med.