PD “Bundek”započeo s edukativnim predavanjima

Zimsko vrijeme već tradicionalno  planinari koriste za edukacije, stručna i putopisna predavanja.

Prvo predavanje otvorio je  je poznati hrvatski penjač, legenda hrv. alpinizma Vladimir Mesarić Dado koji je u četvrtak 21. 12. u blagovaonici OŠ M. Središće govorio o uspješnom usponu na Everest  1979. godine prvenstvenim smjerom- Zapadnim grebenom u kojem je i sam sudjelovao. To je smjer koji još nitko nije ispenjao i koji slovi kao najteži do vrha Everesta.  Uz Stipu Božića koji je dohvatio Mt. Everest i to najtežim smjerom,  još je samo Dado od Hrvata bio u toj jugoslavenskoj ekspediciji.

Njegovo predavanje o samoj pripremi za najviši vrh svijeta bilo je vrlo zanimljivo, progovorio je o mnogim situacijama, doživljajima i iskustvima o kojima se ne mogu naći informacije na internetu ili nekoj planinarskoj literaturi. 50-ak zaljubljenika u planinarenje s  velikim je interesom pratilo prezentaciju i priču koja kao da ih je vodila hladnim stijenama, snježnim grebenima te mnogim komičnim, ali i tragičnim situacijama sa samim sudionicima tog pothvata. Dado je vrlo slikovito kontrastirao ondašnje mogućnosti  komunikacije na daljinu, s aerodromima bez asfalta, skromnom alpinističkom opremom s danas  vrlo opremljenim ekspedicijama, i vijestima koje nam istovremeno pristižu kad se i objave.

Ono što je najvažnije i najveća je vrijednost Dadinog predavanja – sve je  sudionike  potaknuo na razmišljanje o vrijednosti i snazi timskog rada i ekipe koja zajedno diše u lakim i teškim, sretnim i tužnim trenucima, o snazi ekipe u kojoj  ne mogu svi dosegnuti vrh, ali mogu biti velika pomoć i podrška … I samo se tako mogu ostvariti velika djela.

Vladimir  i danas penje, ima preko 50 godina penjačkog staža, planinario je i penjao mnogim europskim i svjetskim vrhovima, bio sudionik Prve hrvatske alpinističke ekspedicije na Grenland , nastavio s Kavkazom te  s brojnim drugim ekspedicijama i trekinzima po gotovo svim kontinentima, u kojima je često bio vođa ili profesionalni vodič. Instruktor je HPS-a, HGSS-a, gorski vodič s međunarodnom licencom, instruktor Hrvatske škole Outward Bound. Bavi se edukacijom alpinista, organiziranjem turnog skijanja (njegov neobični podvig je i  skijanje s jednog himalajskog sedamtisućnjaka).  Dado je legenda kojoj se možemo s velikim poštovanjem nakloniti.

Pozivamo vas na sljedeće predavanje Ivice Kostelića o njegovoj ekspediciji na Grenland, a održat će se 25. siječnja u 19 sati u Centru za kulturu. Ulaz je slobodan za sva predavanja!

(SV)