Ovo su ključne riječi koje pokreću prisluškivanje preko mobitela! Domaći stručnjak tumači što se zbiva, što poduzeti

Komunikacijski konzultant i IT stručnjak Marko Rakar u Newsnightu je komentirao koliko su sigurni naši mobiteli te prisluškuju li nas doista. Rakar kaže da je i u Hrvatskoj bio korišten invazivni softver Pegasus koji se može instalirati na telefonu bez da korisnik to uopće zna i pri tome može raditi kopije svega što se na telefonu radi i te podatke slati dalje, piše N1.

“Ali, nije svejedno jeste li premijer, ministar, gdje ste interesantna meta, zbog obavještajnih, poslovnih, raznoraznih razloga”, dodaje on.

Rakar je komentirao i prisluškuju li nas naši telefoni te kako to točno funkcionira.

“Prisluškuju nas u nekoj mjeri, ali to ne znači da aktivno slušaju što govorimo ili da sve snimljene razgovore i zvukove negdje šalju. Razne aplikacije, uglavnom iz marketinških razloga traže i pristup mikrofonu da bi osluškivale što se oko njih događa”, kazao je Rakar i pojasnio:

“Ako izgovorimo neke ključne riječi koje su na praćenju – primjerce, mnogi imaju aplikaciju Shazam na mobitelu koja prepoznaje pjesmu i slično, tako telefon prepoznaje BMW, Volvo, H&M, Zara i takve nekakve ključne riječi.” – pojasnio je.

Najvažnija stavka u sigurnosnoj zaštiti osobnih uređaja je stalna nadogradnja operativnog sustava jer kod mobilnih telefona ni tvornička zaštita nije posve sigurna, posebno kad nije nadograđena u dugom razdoblju, savjetuju stručnjaci.

Readers Digest je otkrio neke od najčešćih znakova da vas netko prati:

Mobilni uređaj se sam resetira. Ako vam se telefon počne sam resetirati, to znači da je možda hakiran, odnosno, znači da vam je uređaj vjerojatno pokupio ‘malware’ i da je on došao u sukob s ostalim aplikacijama.

Drastično usporavanje uređaja. Ako vam je telefon odjednom zantno sporiji, gubi na brzini i smanjuje mu se kapacitet, znači da vam je možda netko ‘upao’ u sustav.

Pojava čudnih zvukova. Ako čujete jeku, statične zvukove ili klikanje, to može biti znak da vam netko prisluškuje uređaj. Stručnjaci tvrde da se to događa rijetko jer su hakeri pronašli nove načine za prisluškivanje i praćenje, ali treba obratiti pažnju na kvalitetu zvuka.

Uređaj se predugo isključuje. Ovo je vrlo česta pojava, a ako primijetite da se telefon isključuje znatno duže nego inače to može značiti da vaš uređaj prije potpunog gašenja šalje podatke trećoj strani, čime se produljuje tijek gašenja.

Često pregrijavanje. Ako vam se uređaj grije bez da na njemu radite išta posebno to je vrlo čest indikatora da vam je uređaj hakiran. Maliciozni programi u pozadini rade neprekidno i nevidljivi su korisniku, ali ih zato fizički možete osjetiti jer će vam mobitel biti užaren. Dakako, pregrijavati se može i zbog loše baterije.

Potrošnja mobilnih podataka. Ako vam se pretjerano “prže” gigabajti, a ne koristite ništa što ih troši, to znači da ih netko troši umjesto vas, piše poslovni.hr.

I što napraviti na kraju da biste to spriječili? Prvo što možete jest resetirati uređaj. Neke aplikacije za praćenje oslanjaju se na to da baš nikada nećete resetirati uređaj, a ovim potezom možete se riješiti tog “malwarea”. Antivirus može biti od koristi, ali ne znači nužno da ste potpuno zaštićeni.

Najbolje što možete napraviti jest držati GPS isključenim i paliti ga samo kada vam je potreban. Važno je ažurirati uređaj kada se pojave nova ažuriranja i brisati sve aplikacije koje nisu provjerene i koje ne koristite.

Ako baš ništa ne upali, uvijek možete vratiti uređaj na tvorničke postavke i napraviti neki “backup” svega što vam je važno, savjetuje poslovni.hr.

(izvor: https://slobodnadalmacija.hr/, foto: ilustracija)