Ove godine više od 7 tisuća predškolaraca i učenika sakupilo gotovo 137 tona papira

Međimurski učenici i predškolarci dobro znaju da za proizvodnju 1 tone papira treba posjeći 4 stabla i potrošiti 200 000 litara vode, dok za recikliranje 1 tone papira ne treba posjeći niti jedno stablo i potrebno je samo 160 l vode. Poznavanje važnosti recikliranja papira potvrdili su još jednom uspješnom akcijom „Papir nije smeće“ u organizaciji UNIMER-a.

Uz školarce i predškolarce, u akciju „Papir nije smeće“ koja se tradicionalno organizira dugi niz godina, uključuju se i njihovi odgajatelji, učitelji i roditelji kojim im pomažu u prikupljanju papira. Ovakvim akcijama odgajaju se ekološki osviješteni mladi ljudi, koji će usađene vrijednosti prenositi dalje. Doprinosi se očuvanju prirodnih vrijednosti, spašavanju šuma, štednji energije, kao i smanjenju onečišćenja vode i zraka.

Ove godine akciji se priključilo 20 osnovnih škola, odnosno 6 329 učenika i 10 vrtića sa 737 polaznika koji su u akciji prikupili 136.600 kilograma papira. Kao što i dolikuje, za svoj uspješan „posao“ oni su i nagrađeni, a nagrade su im uručili župan Međimurske županije Matija Posavec i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Priliku za pohvaliti vrijedne „sakupljače papire“ iskoristio je župan Posavec koji je istaknuo kako je važno od najmlađe dobi razvijati svijest o tome da otpad nije smeće već da u većini slučajeva može biti korisna sirovina. „Akcija je iz godine u godinu sve uspješnija, što je dokaz da naši najmlađi imaju usađenu ekološku svijest i zbog toga smo ponosni na njih.“ zaključio je.

Najuspješnija škola u akciji „Papir nije smeće“ ove godine je OŠ  Donji Kraljevec sa 62,16 kg prikupljenog papira po učenika. Drugoplasirana je OŠ Domašinec s 58,63 kg papira po učeniku, a treće plasirana je OŠ Donja Dubrava s 47,77 kg po učeniku.

Najuspješniji vrtići su DV „Stonoga“ Novo Selo Rok s 344,19 kg papira po polazniku, drugoplasirani je DV „Klinčec“ Donji Vidovec s 264,44 kg papira po polazniku, dok je treće plasirani DV „Pčelice“ Ivanovec s 163,58 kg papira po polazniku.

Nagrade za najuspješnije škole osigurala je Međimurska županija, za prvo i treće plasirani vrtić Grad Čakovec, a Općina Vidovec nagradila je drugoplasirani vrtić, dok su sponzori Tiskara Letis d.o.o. i Printex d.o.o. djecu razveselili prigodnim poklonima.

Nagradu za najveću ukupnu prikupljenu količinu papira osvojila je OŠ Nedelišće sa sakupljenih 17.680 kg papira, a nagradu je osigurao Unimer d.o.o.

Svečanost su uljepšala djeca DV „Stonoga“ i DV „Pčelice“, kao i učenice OŠ Nedelišće koji su nastupom zaokružili i zaključili ovogodišnju akciju uz najavu nove. Svi prisutni svojim su doprinosom pokazali kako otpad nije smeće već  je svaki komadić papira dio prirode u kojem je ugrađen dio sunca, vode, tla, biljaka, energije, ali i budućnost svih nas.

Petra Strahija

UO za poslove župana