Otvorenje izložbe Politički performans autora Zvonimira Dobrovića

U četvrtak, 10. listopada 2019. s početkom u 18 sati održat će se otvorenje izložbe koja u zgradu Scheier i centar Čakovca dovodi aktualne teme društveno angažiranih i aktivističkih performansa koji su obilježili hrvatski kulturni i medijski prostor od 2000. do danas. Riječ je o izložbi Zvonimira Dobrovića pod nazivom Politički performans.

Zvonimir Dobrović je kustos, producent i kulturni menadžer. Kao umjetnički direktor udruge Domino poznat je i kao osnivač Queer Zagreb festivala, festivala Perforacije, ali i brojnih drugih međunarodnih projekata. Svoja predavanja o menadžmentu u kulturi i kuriranju, među ostalim, držao je i na američkim sveučilištima Columbia i NYU.

Autor će povodom izložbe više o svojem radu, umjetnosti, aktivizmu i performansu otkriti na javnom razgovoru koji će se održavati u zgradi Scheier u srijedu, 16. listopada 2019. s početkomu 18 sati.

Izložba Politički performans detaljno mapira topografiju političkih performansa u Hrvatskoj u posljednjih 20 godina tijekom kojih je politička i društvena klima doživjela niz previranja, uz istovremen razvoj civilnog sektora, a ponekad i uz veliku reakciju i uključivanje građana u protestne akcije. Izložba predstavljanja djelovanja širokog raspona umjetnika i različitih pristupa društvenom promišljanju, no isto tako i iscrtava tijek razvoja snažnog mirovnjačkog i ljudskopravaškog pokreta, pojavljivanje queer pokreta i njegov jasni razvoj u današnju borbu za trans prava, inicijativa za obranu javnih prostora, slobode medija, kontinuiranu borbu za ženska i manjinska prava te recentnijeg otpora neokonzervativizmu i mnogih drugih. Obuhvaća svima dobro poznate performanse, kao što je Labrovićev Referendum o zaštiti svećenika od pedofilije, Šetnja kao lady Godiva Vlaste Delimar,

KroaTisch – EU Freundschaft Željka Zorice Šiša, Volim Zagreb Slavena Tolja, akcije protiv refašizacije društva Ine Sladić Zeko i potočić, Crno sunce inicijative Kulturnjaci 2016 i seriju performansa Brune Isakovića O lijepa, o draga, o slatka slobodo. Uz njih će se predstaviti i radovi tematski vezani uz društvene promjene kao što su Duchampovi svjedoci Milijane Babić, Superevolucija Marka Markovića, Hrvatska narodna predaja Selme Banić i Zbor Kate Mijatović.

 Platforma za Društveni centar Čakovec u suradnji s Međimurskom županijom razvija model sudioničkog upravljanja zgradom Scheier u sklopu projekta Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier. Novim praksama se uspostavlja višenamjenski društveno- kulturni centar u zgradi Scheier opremljen za kreiranje novih sadržaja, potiče kvalitetnaprogramska produkcija i prezentacija kroz javne pozive za društveno-kulturne i umjetničke programe.

Cilj je pružiti potporu suvremenim društveno-kulturnim i umjetničkim programima koji se bave aktualnim društveno-kulturnim temama, interaktivnim i kritičkim pristupom kroz izložbe, predstave, performans, film, instalacije, intervencije, koncerte, edukacije i sl.

Najave nadolazećih društveno-kulturnih i umjetničkih programa u zgradi Scheier podržanih kroz projekt Nove prakse:

18.10.2019. u 18 sati Čudesni svijet nadnaravnih bića, Iva Lulić

02.11.2019. u 20 sati Gušenje polikromije i Muzej lomova, Zagušljivi dim i Tina Čatlaić

02.11.2019. u 18 sati Das Unbehagen, Bojan Koštić

09.11.2019. u 18 sati Zauvijek, Monika Rusak

15.11.2019. u 11 i 30 sati Priča o sloniću Babaru, Danijela Petrić i udruga Mala opera

17.11.2019. u 18 sati Kao prvo – Zagonetno drvo, Matija Bobek

22.11.2019. u 18 sati III_IV, Vana Gaćina

09.12.2019. u 18 sati #pivilion_dot_net, Dina Karadžić i umjetnička organizacija Format C.

Svi zainteresirani su pozvani da sudjeluju i posjete programe, a novosti i sve dodatne informacije o aktivnostima na projektu Nove prakse mogu pronaći na web stranici scheier.hr te na društvenim mrežama projekta (Facebook, Instagram). Ulaz na sve programe je slobodan.

Društveno-kulturni i umjetnički programi organiziraju se u sklopu projekta Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier koji provodi Platforma za Društveni centar Čakovec u partnerstvu s Međimurskom županijom, a sufinancira ga Europska unija u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. (natječaj Kultura u centru) u 100% iznosu od 2.499.436,82 kn. Trajanje projekta je 24 mjeseci, a završava zaključno s 29. listopadom 2020. godine.

(Kristina Pongrac)