OSNOVNOŠKOLCI U NEDELIŠĆU DOBILI VOZAČKE DOZVOLE

Osnovnoškolci u Nedelišću u okviru programa Jumicar dobili svoje prve vozačke dozvole

Prije 20-ak godina u Finskoj je krenuo program Jumicar, koji se temelji na pedagoškim standardima razvijenog dijela Europe te radi na usvajanju prometne kulture, posebice učenika i roditelja. Program je prihvatila i Hrvatska prije 4 godine, a u njemu sudjeluju djeca, kao i svi sudionici u prometu s područja Međimurske županije. „Program prometne kulture za najmlađe“ stigao je i među školarce u Osnovnu školu Nedelišće, koji su ga dočekali s veseljem, odradili multimedijalno predavanje u školi, nakon čega su upravljali malim motornim vozilom te čak i dobili, iako simbolične, svoje prve vozačke dozvole.

a

Prema riječima Alana Alagića, voditelja projekta, svaki dio ovog projekta ima za cilj da mladi postanu bolji i sigurniji sudionici u prometu, a iako su ovog puta vozili, naučilo ih je ujedno kako i biti bolji pješak. „Ponosni smo što osim mladih, u projekt involviramo i roditelje koji podržavaju ovakav vid rada. Pilot projekt odlučili smo dovesti u OŠ Nedelišće na inicijativu PU međimurske, s tendencijom rasta da se ovaj preventivni program proširi i da objedinimo sve škole u Međimurju“, objasnio je i dodao kako mladi Međimurci dovoljno znaju o propisima i pravilima u prometu, no i kako su važni ovakva prevencija i vježba. Projekt u Međimurju poduprli su i Društvo Crvenog križa Čakovec, te Dobrovoljno vatrogasno društvo Nedelišće.

b

Međimurska županija brine za sigurnost svojih školaraca

 

„Djeca su naša budućnost, ali i naša odgovornost. Oni su u prometu najranjiviji i najugroženiji sudionici te im zato već od najranijih dana moramo omogućiti što djelotvorniju edukaciju i pripremu za sigurno snalaženje na ulici, od kuće do škole i natrag“, rekao je zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović naglasivši kako je Međimurska županija u suradnji s PU međimurskom već ranije prepoznala važnost prevencije, te stoga provode program edukacije osnovnoškolaca i uče ponašanju u prometu, a podršku je dala i Općina Nedelišće, čiji je načelnik Darko Dania također posjetio školarce. Kroz ovakvu obuku projekta Jumicar Hrvatska prošlo je dosad više od 20 tisuća učenika drugih i trećih razreda u preko 140 osnovnih škola, a projekt nikada ne staje.

c

Toga su posebno svjesni policijski službenici. „Putem Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH, uključeni smo u ovaj, ali i sve preventivne programe ovakvog tipa u Međimurju, kojih je mnogo, a tiču se predškolaraca, osnovaca, srednjoškolaca i svih sudionika u prometu. Radili smo i niz velikih projekata sa školama, dok je najznačajniji onaj s Gospodarskom školom Čakovec čiji su učenici kreatori projekta „Kad glazba zagluši uši“,objasnio je Ladislav Požgaj, policijski službenik za preventivu u cestovnom prometu kod postaje Prometne policije u Čakovcu. Pritom je dodao kako je ovaj program koji želi smanjiti slušanje glazbe sa slušalicama tijekom vožnje bicikla i pješačenja, ujedno prezentiran u PU međimurskoj, ali i poslan resornom ministarstvu kako bi se uključio u prijedlog zakona. Svi akteri složili su se kako prevencija ima svoju cijenu, no i kako sva sredstva koja su uložena u preventivu ili u činjenicu da spasi jedan ljudski život imaju svoju nemjerljivu vrijednost.

d

Uz pomoć nadležnih ministarstava, lokalne zajednice te društveno odgovornih tvrtki naglašena je ujedno želja da ovaj program Jumicar postane dio redovnog  školskog programa kako bi bio dostupan svakom učeniku. S time su se složili i školarci iz Nedelišća, koji su spremni osim uspješnijeg sudjelovanja u prometu, svoje znanje prenijeti i na druge vršnjake.

(Mateja Gošćiej, http://medjimurska-zupanija.hr/)

e