ORJEMO PO MEĐIMURSKI – NAŠI ORAČI NA DRŽAVNOM PRVENSTVU

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, proteklog se vikenda u Velikoj Gorici održalo 14. državno natjecanje u oranju i 5. državno prvenstvo u oranju konjima. Dvodnevni program odvijao se u poslovnoj zoni Meridijan 16 gdje se okupilo preko trideset orača iz cijele Hrvatske.

4

Pod dugogodišnjim sloganom „Orjemo po međimurski“ boje Međimurske županije u kategoriji plugova ravnjaka branio je Fran – Andrej Jalušić ujedno i najmlađi sudionik natjecanja te Nikola Kolarić u kategoriji plugova premetnjaka, osvojivši ekipno 5. mjesto u županijskom poretku. Zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović koji se i sam okušao u oranju, dobru suradnju i potporu s našim natjecateljima dokazao je i dolaskom na natjecanje priključivši se ekipi navijača. Ujedno je pritom sudjelovao na prigodnom kulturno – umjetničkom programom, obišao organiziran gospodarski sajam, te izložbu poljoprivrednih proizvoda, opreme i mehanizacije.

2a

Voditelj natjecanja brinuo se da se na parcelama poštuju pravila natjecateljskog oranja uz educirane suce i same orače, ocjenjivali su ravninu, ujednačenost, slaganje, nalijeganje brazdi te dubinu oranja. Zbrojem svih elemenata, najbolji natjecatelj u disciplini plugova ravnjaka na kraju je dana bio je Saša Višak iz Koprivničko – križevačke županije, dok je u kategoriji plugova premetnjaka prvo mjesto osvojio Zoran Piskač iz Bjelovarsko – bilogorske županije čime su stekli pravo da predstavljaju Hrvatsku na 64. Svjetskom natjecanju u oranju koje će se 2017. godine održati u Keniji.

(Mateja Gošćiej, http://medjimurska-zupanija.hr/)

3