Olimpijac Filip Ude, ponosni sin Međimurja

Prije tri godine vinariji Jakopić i Međimurju, prvi put u povijesti, u Londonu je dodijeljeno svjetsko platinasto odličje za Graševinu. Te 2017. godine hrvatski su vaterpolisti u Budimpešti postali prvaci svijeta, a Sandra Perković u Londonu svjetska prvakinja u bacanju diska.

Točno prije 12 godina, upravo na današnji dan, na XXIX. Olimpijskim igrama u Pekingu, međimurski olimpijac Filip Ude ušetao je na svome “konju” među olimpijske velikane. Osvojio je srebrnu medalju! 17. kolovoza 2008., dok se samo kineska zastava vijorila iznad hrvatske, a zlatni Xiao Qin uz himnu gotovo vojnički salutirao zastavi i naciji od milijardu i 300 milijuna ljudi, na pobjedničkom postolju odmah do njega stajao je, pred 18 000 frenetičnih kineskih i američkih navijača, ponosni sin Međimurja Filip Ude.

Filip se posrebrio na jednom od najtežih sportskih borilišta na svijetu, u gimnastičkoj areni koja je da tada tradicionalno pripadala isključivo Rusima, Kinezima, Amerikancima… Filipa je samo desetinka i pol odijelila od zlata, ali njegovo je srebro, srebro “malog” Hrvata, u tom čudesno nestvarnome gimnastičkome svijetu, toga dana postalo sjajnije od sveg zlata kineske carske palače. Zbog te činjenice Filipu na dar dizajnerski studio Reci Da posvetio je logo koji ga oslikava u njegovoj veličanstvenoj rotaciji upravo na konju, a Međimurje je, osim što je znano kao županija Zrinskih, za sva vremena dobilo novu atribuciju – domovina olimpijca Filipa Udea.

Ivan Goričanec