Odvest ću te na vjenčanje – u prvih devet mjeseci sklopljeno gotovo 25 posto manje brakova nego lani u istom razdoblju

Da je netko lani u ovo vrijeme budućim mladencima, a mnogi od njih tada su počeli s pripremama za “događaj života”, rekao kako će u svoje raskošno i do u detalje isplanirano vjenčanje ove godine morati ukalkulirati i korona-redare, ples na distancu, mjerenje temperature i do granice podnošljivosti skresane liste gostiju – mnogi bi ga tek blijedo gledali.

Ipak, korona je ove godine mnogim potencijalnim supružnicima, umjesto nezaboravnog dana i noći, priuštila noćne more.

Od početka korona-krize i uvođenja sve strožih epidemioloških mjera, javni je prostor zapljusnut komentarima očajnih mladenaca i radnika iz svadbene industrije. Bijesne se mladenke nisu libile pisati ni prvom čovjeku HZJZ-a doc. dr. Krunoslavu Capaku, neki su se pokušali dovinuti pravilima prebacivanjem fešte preko granice, a neki su jednostavno odustali i izricanje sudbonosnog “da” prebacili za iduću godinu. Podatke o onima koji su to “odgodili” zauvijek – nemamo.

KORIZMA IZNIMKA

Državni zavod za statistiku (DSZ) u bazi Učinci pandemije bolesti COVID-19 na društveno-ekonomske pokazatelje precizno je izračunao kakav je efekt restrikcija na broj sklopljenih brakova u Hrvatskoj u prvih devet mjeseci ove godine (podaci su još uvijek privremeni).

Minus u odnosu na isto razdoblje lani iznosi 23,5 posto, odnosno od siječnja do rujna ove godine sklopljeno je gotovo za četvrtinu manje brakova nego u prvih devet mjeseci prošle godine, konkretno 3827 brakova manje.

– COVID-19 i uvedene epidemiološke mjere odrazili su se i na održavanja svadbenih svečanosti u 2020. godini – zaključak je DSZ-a, koji je objavio grafikon s prikazom sklopljenih brakova po mjesecima od siječnja 2015. do rujna 2020. Vidljivo je, dodaju, kako se u tome razdoblju najviše brakova redovito sklapalo u proljetnim mjesecima te u kasno ljeto, a najmanje u zimskim mjesecima. Iako je proljeće popularno godišnje doba za uplovljavanje u bračnu luku, jedan mjesec u tome godišnjem dobu, kažu u DSZ-u, obično je iznimka. Riječ je o mjesecu ožujku (u Katoličkoj crkvi najčešće mjesec korizme, op.a.), kada se redovito sklapalo najmanje brakova.

No, pandemija i “lockdown” koji je uslijedio promijenili su i taj trend.

– U travnju 2020. broj sklopljenih brakova manji je za 190 u odnosu na ožujak lani, odnosno sklopljeno je 35,8 posto brakova manje nego u prethodnome mjesecu. Također, privremeni podaci za 2020. godinu pokazuju da su epidemiološke mjere znatno utjecale na održavanje svadbenih svečanosti. Od ožujka do svibnja 2020. ukupno je sklopljeno 71,4 posto manje brakova nego u istom razdoblju 2019. godine – navode iz DSZ-a koje je najcrnje ovogodišnje razdoblje za sklapanje brakova.

ISKORISTILI POPUŠTANJE

Popuštanje mjera krajem svibnja odrazilo se već na svadbene svečanosti u idućem mjesecu: u lipnju ove godine sklopljeno je 1159 brakova više, odnosno čak 207 posto više nego u prethodnom mjesecu 2020.! Međutim, u odnosu na isti mjesec 2019. godine, to je smanjenje za oko 28 posto, ili 680 brakova manje.

Tijekom srpnja, kolovoza i rujna, navode dalje iz DSZ-a, broj sklopljenih brakova povećavao se iz mjeseca u mjesec, pa se u ta tri mjeseca vratio na razinu iz prethodnih godina. Od srpnja do rujna 2020. vezu je ozakonilo 7311 parova, što je u odnosu na isto razdoblje lanjske godine čak i simbolično povećanje od 1,2 posto, ili 88 brakova više.

U rujnu 2020. bilo je najviše sklopljenih brakova u ovoj godini, 2744, ali i to je za 159 manje nego u istome mjesecu lani. Tek treba vidjeti kakvi će biti učinci postroženih mjera iz listopada ove godine, ali u svakom slučaju, korona se ove godine pokazala dodatno fatalnom za ionako sve manji broj sklopljenih brakova u Lijepoj našoj.

30 posto manje brakova i u Njemačkoj i BiH

Ne samo u Hrvatskoj, nego i u ostatku bližeg i daljeg svijeta, korona propisno utišava svadbena zvona. Njemačka je, primjerice, u prvih šest mjeseci ove godine, zbog restrikcija u vezi koronavirusa, upisala gotovo 30 tisuća manje sklopljenih brakova nego u istom razdoblju lani. Agencija za statistiku susjedne Bosne i Hercegovine također navodi podatak kako je u prvoj polovini ove godine u toj zemlji broj sklopljenih brakova pao za oko dvije tisuće, ili gotovo za 30 posto.

(Izvor: SLOBODNA DALMACIJA.hr, https://slobodnadalmacija.hr/, Marijana Cvrtila, foto: ilustracija)