Održano 1. Svjetsko prvenstvo v ribičiji na leskov ščop i štuplin na Icojovoj grabi v M. Središću

Cijeli tjedan u Pansionu Ilonka šuškalo se da se u M. Središću priprema nekaj već dugo, dugo neviđeno na ovim našim prostorima. Svi naši pokušaji da otkrijemo o čemu se radi nisu urodili plodom tako dugo dok nismo uspjeli doći do glasnogovornika cijele ove manifestacije  Štefa Mađarića koji nam je rekao ovako: „ U subotu se na Icojovoj grabi održava Malo Svjetsko prvenstvo v ribičiji na leskov ščop i  štuplin z vodicom. Vi ste jedini medij kojeg smo pozvali da ovjekovječi taj povijesni trenutak.“

Odveo nas je na ribičku stazu koja se već pripremala punom parom. Kosilo se, vukla se trava iz vode, žagalo se itd., a kak je bila velika vrućina pa se trebalo i grla malo smočiti. Sve je bilo spremno za ribičijo na toj prekrasnoj prirodnoj lokaciji Icojove grabe.

Zahvalili smo Štefu kaj nas je pozvao i tako nam dodijelio tu veliku čast, te taj spektakl nismo mogli propustiti.

Kad smo došli v subotu ujutro na Icojovu grabu, već izdaleka se isticao crveni Milwukie kombi pa smo odma znali da tu ima prste Pek, koji ne znaju to vam je Damir Jurinić. I točno on kak glavni organizator sve je pripremio.

Za svakog natjecatelja bio je pripremljen leskov ščop z žijom i štuplinom. Na stolu u kutijici  s brojem bilo je „stučeno“ olovo i svaki je natjecatelj prema tom broju morao uzeti i „ščop“ z istim brojem.

Tu su bili i pehari domaće izrade za pobjednike. A isticao se prijelazni s najvekšaj kitaj.

Mnogi se pitaju zakaj je ovo bilo svjetsko prvenstvo. Evo samo na nekoliko primjera da vam objasnimo. Joža Čančar koji je predstavljao Mađarsku ima mađarske krvi, ali i dejla blizu Mađarske v Sloveniji, Milan natjecatelj iz Njemačke i penziju je tam zaslužio, Zlatko Rajf dejla vu austrijskoj firmi i samo je njih mogo predstavljati, Damir predstavlja američku firmu i tak je posto Amerikanec, Čufta se saki den pela prema Austriji kroz Sloveniju pa je predstavljao sve zemlje kojih nije bilo, ostali su predstavljali Sloveniju i Hrvatsku jer im je to ipak najbliže po kilometraj i srcu. Cipi je pak predstavljao Disco Šmrk kak se to i šika.

Ico koji je bi glavni mastercheef već je polako kurio ognja i tiro komarce.

Nakon što su svi natjecatelji dobili svoje startne brojeve i krenuli na „klecala“ za ribolov velika ribičija je počela.

Moramo vam reći da je bilo strašno  napeto, jedino je taj mir na Icojovoj grabi remetio svakih deset minuta Pek z svojim fučkecom, radi promjena klecala za ribičiju. Mimiju s kuglane glavno  je bilo da niko ne bude žejen i moremo vam reći da se zato dobro pobrigo, kak glavni diler za pijačo. Kak je sunce se bole grelo tak je  ribičaj bilo sve teže. I ščop je posto žmeten i ribe su same nazaj v vodo skokale, a bormeš i vole je bilo se manje.

Vidjelo smo i jedno spektakularno nenamjerno kupanje, kad je Čalasan zvizno u vodu i moremo reči se je bilo mokro samo je čik v lampi osto suhi. Veličanstveno, aha, pozabili smo reči da je ribaj poklonio svoje cvikere. I to je bila jedina šteta. A njemu je bilo veli bog, bogova. Voda je bila super.

No i kaj vam na kraju povemo i rezultate.

  1.  mjesto Milan Oletić z Hlapičine predstavnik Nemačke
  2.  mjesto Kruno Novak – Pančo z Vratišinca prestavnik Ujedinjenog Kraljevstva (zna reći gdje je)
  3.  mjesto  Joža Čančarov z Središča – predstavnik Mađarske

Za štrto mesto  drvena medalja se nej delila, pa je Čalasan osto joko toužen, a Marijan Majhenov i Gogi su rekli da je se to velika prevara i da budu se dali Sudu časti.  Rupica je prijo s pomagačom (Mikijom) tri ribe, ali  do medalje nije mogo no veli još moja je riba bila najvekša.. Pek se vrtio blizu vrha kak i njegov glasnogovornik Štejf Mađarić, ali nikaj si nisu mogli pomoći. Bio je tu, da ne zaboravimo i Damir  koji je pomagao natjecateljima vaditi udice iz onih opasnih somića.

Na kraju je sve skupa završilo uz roštilj i  osvježavajuća alkoholna i bezalkoholna pića.

Namjera je organizatora da ovo prvenstvo postane tradicionalno, s čim većim brojem učesnika, ali mislimo da bi na tako velikoj i važnoj povijesnoj manifestaciji moralo biti  mjesta i za prvu osobu grada gospodina gradonačelnika, ako za nikaj drugo kaj bi barem podijelio te velebne pehare.

No svi smo mi još mladi pa učimo, tako da budu se i takve sitnice ubuduće ispravile.

Bila je to odlična uvertira za pravo svjetsko prvenstvo koje se uskoro održava na destinacijama oko M. Središća. Puno toga bi mogli organizatori „prekopirati“ od ovih dečki amateri .

(tekst i foto Zlatko Rihtarec)