Održana početna konferencija za medije u sklopu projekta ITEO-Popularizacija STEM-a u Međimurju

U prostoru Razvojno-edukacijskog centra za metalsku industriju-Metalska jezgra u četvrtak, 18. ožujka održana je konferencija za medije na temu predstavljanja projekta ITEO-Popularizacija STEM-a u Međimurju. Riječ je o projektu čiji je nositelj udruga Mladi informatičari Strahoninca, dok su partneri na istom Međimurski informatički klub, Astronomsko društvo VEGA, Radio klub Međimurje Čakovec, Društvo pedagoga tehničke kulture Međimurske županije, Platforma za Društveni centar Čakovec, Javna ustanova za regionalni razvoj Međimurske županije REDEA, Fakultet organizacije i informatike, Međimursko veleučilište u Čakovcu i Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec. Voditeljica projekta Barbara Srnec Bujanić iz Javne ustanove za regionalni razvoj Međimurske županije REDEA predstavila je pojedinosti projekta vrijednog 2.226.017,52 kuna, a financiranog iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda (85%) te državnog proračuna Republike Hrvatske (15%).

Inspiraciju za naziv projekta ITEO dobili smo iz romana Waitapu, našeg međimurskog pisca Jože Horvata. Iteo je bio dječak veselog i radosnog duha, a pokretala ga je radoznalost. Vođeni time, osmislili smo ovaj projekt kako bismo osnažili udruge i obrazovne institucije u cilju popularizacije STEM-a, objasnila je u uvodu Barbara Srnec Bujanić.

Jačanje kapacitete udruga za provedbu programa popularizacije STEM-a – područja koje uključuje znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku, postići će se suradnjom udruga i znanstvenih, visokoobrazovnih i ostalih institucija, edukacijom i razmjenom iskustava, kao i povećanim brojem aktivnosti u području STEM-a za opću populaciju, s naglaskom na djecu i mlade.

Tijekom provedbe projekta, koji traje do 30. prosinca 2022. godine, organizirat će se niz edukacija, predavanja i studijskih posjeta u svrhu stjecanja novih znanja i vještina, umrežavanja i usvajanja dobrih praksi, što će se potom, u obliku inovativnih radionica, kampova i predavanja, prenijeti djeci, mladima i široj javnosti.

Kakvu će vrijednost navedeni projekt imati za korisnika – udrugu Mladi informatičari Strahoninca, objasnio je njezin predsjednik Dejan Drabić.

-Drago mi je što smo dobili priliku da u suradnji s Javnom ustanovom za regionalni razvoj Međimurske županije REDEA osmislimo ovaj projekt te u njega uključimo i ostale udruge tehničke kulture, kao i obrazovne institucije s kojima dobro surađujemo. Ovim projektom ćemo dosadašnje projekte i programe dodatno proširiti i unaprijediti, a nadogradit ćemo kapacitete u smislu razvoja znanja i vještina na području Internet stvari, gaminga, umjetne inteligencije, 3D modeliranja i sličnog. Želja nam je našoj djeci osigurati obrazovanje za moderno vrijeme te što više pojedinaca uključiti u aktivnosti ovog tipa, kako bi jednog dana bili konkurentni na globalnom tržištu rada, rekao je Drabić.

Projekt je podržao i župan Međimurske županije Matija Posavec, istaknuvši da je udruga Mladi informatičari Strahoninca predvodnik u idejama i inovacijama kad je riječ o razvoju obrazovanja na području Međimurja.

-Međimurska županija je ponosna županija kad govorimo o obrazovanju, STEM području i Centru izvrsnosti, upravo zahvaljujući udruzi Mladi informatičari Strahoninca. Ovim projektom udruga ide korak dalje u popularizaciji STEM područja i okupljanju srodnih udruga i institucija uključenih u odgoj i obrazovanje. I dalje će imati našu podršku u svom radu jer je ovo najbolji način vraćanja ulaganja koja vršimo u obrazovanje, a vjerujem da će udruga Mladi informatičari Strahoninca i dalje biti naš ponos, zaključio je župan.

Valja napomenuti i da je ovaj projekt osmišljen kako bi se osigurali preduvjeti za sustavan rad na popularizaciji STEM-a, prvenstveno u Međimurskoj županiji, ali i šire. Istovremeno se radi i na razvoju strateškog projekta osnivanja centra kreativnosti i znanja pod nazivom ITEO, koji je zamišljen kao organizacija za promicanje kulture znanja i kreativnosti te upravljanje talentima. Provedbom aktualnog projekta osigurat će se temelji za navedeni strateški projekt te dodatno osigurati institucionalna održivost i platforma za suradnju obrazovnog i civilnog sektora, ali i prostorni i drugi materijalni uvjeti za provođenje aktivnosti popularizacije STEM-a.

 Andreja Šmitran,

Mladi informatičari Strahoninca