Od 15. prosinca do 8. siječnja policija provodi operativnu akciju „MIR I DOBRO“

U ponedjeljak, 10. prosinca s početkom u 10 sati i 30 minuta u sklopu redovne konferencije za medije Policijske uprave međimurske, voditelj Odsjeka za javni red, Nenad Plevnjak najavio je aktivnosti operativn akcije „MIR I DOBRO“ .

Kao i proteklih godina, s ciljem povoljnog održavanja stanja javnog reda i mira, te opće sigurnosti građana povodom božićnih i novogodišnjih blagdana u razdoblju od 15. prosinca 2018. do 8. siječnja 2019. godine, Policijska uprava međimurska provodit će aktivnosti iz operativne akcije „MIR I DOBRO”.

Ova akcija provodi se od 1993. godine, a organizira se kako bi božićni i novogodišnji blagdani u našoj zemlji protekli u miru, te kako bi se povećala opća sigurnost građana i postigla zadovoljavajuća razina javnog reda i mira, te spriječila zlouporaba oružja, eksplozivnih tvari i ostalih ubojitih sredstava.

I ove godine očekujemo da će građani, obilježavajući božićne i novogodišnje blagdane, sukladno tradicionalnim vjerskim i obiteljskim običajima, u velikom broju obilaziti vjerska središta, prisustvovati svetim misama, organiziranim slavljima u ugostiteljskim objektima i na gradskim trgovima, te se posjećivati u obiteljskim domovima. Zbog dolaska naših građana iz inozemstva povećat će se promet na cestama, kao i broj putnika u željezničkom i cestovnom prometu te na graničnim prijelazima.

Kao i dosad, velik broj građana u slobodnoj će prodaji moći nabaviti pirotehnička sredstva.

Način prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava koja građani mogu koristiti propisan je Zakonom o eksplozivnim tvarima, te proizvodnji i prometu oružja (NN 70/2017.), kako slijedi:

pirotehnička sredstva kategorije F1 mogu se prodavati u maloprodaji tijekom cijele godine i u prodavaonicama i kioscima i to osobama starijim od 14. godina,

pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, osim petardi i redenika iz kategorije F3 čija je prodaja građanima zabranjena, mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijim od 18 godina i njihova uporaba dozvoljena je istima u razdoblju od 27. prosinca do 01. siječnja, a osobe koje obavljaju prodaju u navedenim prodavaonicama moraju biti stručno osposobljene i zdravstveno sposobne,

uporaba pirotehničkih sredstava kategorije F2, F3, T1 i P1 zabranjena je u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba i u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, osim u slučajevima uz odobrenje MUP-a RH.

Kazne odredbe za nepoštivanje Zakona o eksplozivnim tvarima, te proizvodnji i prometu oružja kreću se za pravnu osobu od 10 000 do 80 000 kn, odgovornu osobu u pravnoj osobi od 2 000 do 10 000 kn, fizičke osobe od 5000 do 15 000 kn, dok će se kaznom od 1000 do 3000 kn kaznit zakonski zastupnik djeteta mlađeg od 14 godina koje je uporabilo pirotehnička sredstva.

Tijekom prošlogodišnje akcije „MIR I DOBRO“ na području Međimurske županije nije bio evidentiran niti jedan događaj vezan uz ozljeđivanje građana zbog nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima, protuzakonite uporabe oružja ili streljiva.

Apeliramo na građane da tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana ne upotrebljavaju vatreno oružje, eksplozivna i rasprskavajuća sredstva kako ne bi ugrozili vlastiti odnosno tuđi život i imovinu, a pirotehničkih sredstava potrebno je  koristiti sukladno uputama  proizvođača i vodeći brigu o sebi i drugima.

Imajući u vidu iskustva iz ranijih godina i ovih blagdana očekuju se sporadični slučajevi  zlouporabe oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, što nažalost može rezultirati ozljeđivanjem osoba, propucavanjem i oštećenjem stanova, obiteljskih kuća i vozila. Takve su zlouporabe posebno opasne na mjestima većeg okupljanja građana, a posebno u ugostiteljskim i drugim objektima u kojima će se organizirati razne proslave poput dočeka nove godine i sl. Na tim mjestima može se očekivati i remećenje javnog reda i mira, ali i krađe osobnih stvari, radi čega građane pozivamo da u takvim prilikama paze na svoje osobne stvari, način kako ih ostavljaju i gdje ih ostavljaju, te koliko paze na njih.

U sklopu akcije “Mir i dobro” Policijska uprava međimurska provodit će i niz preventivnih mjera i aktivnosti usmjerenih postizanju što povoljnijeg stanja sigurnosti na području Međimurske županije. U gradovima i većim naseljima provest će se informativni punktovi na kojima će se građani moći informirati o mjerama samozaštite i pritom dobiti letak sa savjetima o korištenju pirotehničkih sredstava, a u svim školama postavit će se i plakati kako bi se najmlađima skrenula pozornost na sve opasnosti korištenja pirotehnike.

Također, u vrijeme održavanja akcije „Mir i dobro“ pojačano će se:

kontrolirati nedozvoljena prodaja i uporaba pirotehničkih sredstava,

kontrolirati nezakonito unošenje pirotehničke galanterije preko graničnih prijelaza,

provoditi pojačana kontrola u prometu,

sprečavati narušavanja javnog reda i mira kao i ostalih kažnjivih ponašanja na mjestima gdje se okuplja veći broj građana.

Obzirom na očekivano pojačani promet na većini prometnica kao i graničnim prijelazima policija će pojačati kontrolu i svoju prisutnost na prometnicama, a građane molimo za razumijevanje i strpljenje zbog mogućih prometnih gužvi.

Savjeti građanima

O kakvim se pirotehničkim sredstvima za zabavu radi, odnosno kojeg su razreda, građani mogu prilikom kupnje očitati na svakom jediničnom pakovanju pirotehničkih sredstva, jer je proizvođač ili uvoznik obavezan istaknuti: natpis na hrvatskom jeziku o nazivu proizvoda, razredu pirotehničkog sredstva, proizvođaču ili uvozniku, kao i broj rješenja Ministarstva unutarnjih poslova, kojim im je odobreno stavljanje u promet pirotehničkih sredstava.

Posebnu pozornost treba obratiti na najmlađe jer petarde nisu igračka, a nesreće se ne događaju drugima. Od pirotehničkih sredstava najčešće stradaju šake, prsti, lice i oči. Najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i ostalih sredstava jer je obilježavanje blagdana bez toga svečanije, dostojanstvenije i mirnije.

Također, pozivamo sve građane da ukoliko posjeduju vatreno oružje i streljivo  koje nije legalizirano ili posjeduju eksplozivne tvari koje su zakonom zabranjene da mogu bez sankcija predati u najbližu Policijsku upravu ili Policijsku postaju ili nazvati broj 192 kako bi ga preuzeli policijski službenici.

(http://medjimurska.policija.hr, foto: PU međimurska)