Obuka interventne policije s višenamjenskom intervencijskom palicom Tonfa

U sklopu obuke Interventnih jedinica policije, a čija će temeljna zadaća borba s kriminalitetom i sprečavanje narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, predviđena je i obuka policijskih službenika za korištenje višenamjenske intervencijske palice Tonfe. Prilikom obuke odnosno ispita provjeravani su osnovni i intervencijski stavovi, hvatovi, načini nošenja, vrste izvlačenja, udarci jednoručnom i dvoručnom tehnikom te blokiranja. Kao završni dio te obuke policijski službenici su polagali ispit pred stručnom komisijom Zapovjedništva za intervencije Ravnateljstva policije u prostorijama Policijske uprave međimurske. Završnom ispitu pristupilo je 22 pripadnika interventnih jedinica iz šest policijskih uprava (PU međimurska, PU varaždinska, PU krapinsko-zagorska, PU koprivničko-križevačka, PU virovitičko-podravska i PU brodsko-posavska).

Svi polaznici ispita, prema riječima Josipa Rohačeka iz Zapovjedništva za intervencije Ravnateljstva policije, pokazali su zavidnu razinu sposobnosti i vještina. „Tonfa“ će biti dio redovite opreme koju će interventne jedinice koristiti na terenu. Višenamjenska intervencijska palica dio je specijalističke opreme koju u svakodnevnom radu koristi interventna policija, a dio je opreme koja je standardizirana u većini europskih interventnih jedinica policije.

Tonfa je postala brend Interventne policije, a samu riječ tonfa automatski se povezuje s interventnom policijom i njenim djelovanjem. Zahvaljujući dobrom radu i obuci s tonfom, implementirana je u i druge ustrojstvene jedinice unutar MUP-a.

(tekst i foto: PU međimurska)