Obnovili i otvorili Međimurski planinarski put i organizirali i 1. Međimurski trail

Planinarsko društvo „Bundek“ je 2016. godine preuzelo održavanje MPP-a  te su nakon jednogodišnjih priprema na Uskrsni ponedjeljak, 2. travnja 2018. organizirali svečano otvorenje,a sve u godini kada slave i 20 godina svoga djelovanja.

MPP postoji od 1987. godine, a osnovalo ga je HPD „Železna gora“. Nakon što se Društvo ugasilo, održavanje preuzima PD „Bundek“ iz Murskog Središća. Godinu dana priprema, preuređivanja markiranja rezultiralo je revitaliziranim putom dugačkim 26 km od Čakovca do Štrigove, sa 9 kontrolnih točaka. Za tu je prigodu dovršen i novi Vodič i dnevnik planinarske obilaznice „Međimurski planinarski put“ kojeg je pripremio i uredio njihov član Kruno Petričević.  Kako bi popularizirali taj put, za otvorenje su organizirali 1. Međimurski trail na koji se prijavilo 323 trkača iz svih krajeva Hrvatske,ali i iz Slovenije i Mađarske (iznad svih očekivanja).

Na svečanom otvorenju sve je trkače i   hodače pozdravila i o putu informirala predsjednica PD „Bundek“  Sonja Vršić, a dopredsjednica HPS-a Jadranka Čoklica čestitala je društvu na 20 godina uspješnog rada i obnovi MPP-a te organizaciji trail utrke. Sve je nazočne pozdravio i župan Međimurske županije Matija Posavec, službeno otvorio MPP te se priključio dužoj utrci. Svojim  je dolaskom, otvorenje uveličao i gradonačelnik  Murskog Središća Dražen Srpak te načelnik općine  Sv. Juraj na Bregu Anđelko Nagrajsalović.

Trkačima su u ponudi  bile dvije utrke, kraća od 10 km do Lopatinca i duža koja je obuhvatila cijeli MPP do centra Štrigove. Prekrasan dan, vidici, živopisna priroda nosili su trkače najprije po ravničarskom dijelu od Čakovca preko Šenkovca, Brezja, pa sve više u brdoviti kraj od Sv. Jurja na Bregu preko Vučetinca, Dragoslavec Sela, Vukanovca, Železne Gore, Urbana do Štrigove (oko 800 visinskih metara). Prvoj šetnji po MPP-u pridružili su se i planinari okolnih društava koji su vrijedno prikupljali žigove na KT do  Štrigove da bi na kraju dobili novodizajnirane značke MPP-a.

Međimurski planinarski put u revitaliziranom izdanju i službeno je otvoren, željno očekuje planinare, hodače, šetače, trkače… da ga pohode i uživaju u međimurskim krajolicima.

Sve informacije o MPP-u i Dnevniku mogu se dobiti na e-mailu:pdbunek@gmail.com.

Dijelić atmosfere možete doživjeti fotopričom (foto: Lucija Kanižaj, Zlatko Mihocek,  Renato Katanec, Damir Babić, učiteljica Vera Moharić i foto skupina OŠ I. G. Kovačić Sv. Juraj na Bregu.

(SV)

REZULTATI

ČAKOVEC -LOPATINEC, 10 kilometara

ŽENE

Paula Šimunčić, AK Sloboda Varaždin, 0:49:22

Patricia Maras, AK Sljeme, 0:51:04

Štefica Bubnjarić, AK Varaždin, 0:55:03

MUŠKARCI

Josip Lacković, AK Varaždin, 0:45:30

Marko Kostanjevec, Off road tekači-Ptuj, 0:46:30

Mario Horvat, PG Geler-Mali Mihaljevec, 0:47:15

ČAKOVEC-ŠTRIGOVA, 26, 5 kilometara

ŽENE

Petra Kontić, AK Sljeme, 2:45:25

Mateja Kaniški, AK Varaždin, 2:50:05

Alenka Horvat, AK Varaždin, 2:52:17

MUŠKARCI

Nikola Špoljar, AK Zabok, 2:00:08

Igor Goričanec, AK Varaždin, 2:06:25

Luka Špehar, SD Lastavica-Varaždin Breg, 2:14:15