NOVO RUHO Evo što će sve nuditi nekadašnji Titovi Brijuni

Zahvaljujući EU projektu „Novo ruho Brijuna“, financiranom iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Nacionalni park Brijuni pružit će svojim budućim posjetiteljima jednu sasvim drugačiju ponudu, jedinstvenu za istarski poluotok.

Naime, na Malom Brijunu, u uvali Sv. Mikule gdje se nalaze nekadašnje vojne spavaonice, opremljen je novi kompleks od sedam objekata, kojima će namjena biti prvenstveno edukativno-istraživačka. Novouređene prizemnice namijenjene su smještaju predškolskih i školskih te sveučilišnih skupina, nevladinih organizacija, umjetnika, znanstvenika i svih koji na tom otoku žele provoditi edukativne programe, primjerice škole u prirodi te kulturne programe, istraživanja i radionice. Četiri građevine, ukupne površine od 100 do 180 četvornih metara,  pretvorene su u spavaonice koje imaju ukupno 17 soba hostelskog tipa sa 60-ak ležajeva, sa zajedničkim ili zasebnim kupaonicama. U preostalima je smješten info punkt, ugostiteljski objekt – restoran, spremište i prostorije domara. Vrijednost radova i opremanja na Malom Brijunu, investicije koja je uz nabavu broda najznačajnija u projektu „Novo ruho Brijuna“, iznosi 13,128 milijuna kuna + PDV.

Uz nova zapošljavanja koja će uslijediti u nadolazećem periodu, ova aktivnost pridonijet će značajnom proširenju ponude Nacionalnog parka Brijuni u segmentu izletničkog turizma, budući da je Mali Brijun trenutno zatvoren za posjetitelje, izuzev pojedinih najavljenih grupa.

Radi povećanja mobilnosti i dostupnosti novih sadržaja na Malom Brijunu, u Tehnomont Brodogradilištu Pula projektiran je i izgrađen novi putnički brod kapaciteta 150 putnika. Uz frekventniji brodski promet do otočja, ovaj katamaranski brod s pogonom na diesel-električnu propulziju, omogućit će realizaciju potpuno nove ponude za posjetitelje uz više ekološke standarde.

Sve je to u skladu s projektom „Novo ruho Brijuna“ kojem je opći cilj unaprjeđenje upravljanja Nacionalnim parkom Brijuni na principima održivog korištenja prirodne baštine s ciljem društveno–gospodarskog razvoja lokalne zajednice kroz razvoj posjetiteljske infrastrukture i atraktivnih turističkih sadržaja te podizanje razine znanja posjetitelja o važnosti prirodne baštine.

Odnosi s javnošću JU NP Brijuni