NOĆ MUZEJA 2022. Leti, leti… bijela roda, leptir plavac i šišmiš u Centru Med dvemi vodami!

U ovogodišnjoj Noći muzeja Centrom Med dvemi vodami u Križovcu posjetitelje će provesti bijela roda, leptir plavac i šišmiš. Kroz njihove oči (i uši) moći će se doživjeti zanimljivosti prirode Međimurja. Sedamnaesta po redu Noć muzeja održat će se u brojnim hrvatskim muzejskim prostorima u petak 28. siječnja 2022. godine uz glavnu temu Između stvarnog i digitalnog. Iako će i ove godine biti naglasak na digitalnoj stvarnosti, virtualni doživljaj nikako ne može zamijeniti neposredni doživljaj prostora, ljudi i atmosfere koja se stvara. Stoga se Centar za posjetitelje Med dvemi vodami toj popularnoj manifestaciji pridružuje drugi put. Stručni djelatnici Javne ustanove Međimurska priroda koja je organizator i domaćin programa pružit će posjetiteljima dodatni doživljaj pogleda na skriven minijaturni svijet. Iz svoje histološke edukativne zbirke pripremili su zanimljive preparate. Kako izgleda noga kućne muhe, krilo cvrčka i leptira, borova iglica, tijelo gljive, kišna glista i ptičje pero posjetitelji će moći istraživati uz pomoć mikroskopa.

Online rezervacija termina i prijava

U skladu sa svim propisanim epidemiološkim mjerama organizirat će se besplatno stručno vođenje kroz galerijski postav Mura i Drava svaki puni sat od 18 do 23 sata za grupu od maksimalno 20 osoba. Željeni termin dolaska može se rezervirati putem online obrasca koji je objavljen na web stranici Centra, med-dvemi-vodami.info (potražite ga na poveznici: https://bit.ly/3nKzxsa ). Putem obrasca mogu se prijaviti najviše 4 osobe. Ulaz je slobodan, a održat će se uz pridržavanje važećih epidemioloških mjera: obavezno posjedovanje EU digitalne covid-potvrde (za starije od 16 godina), nošenje zaštitne maske na licu i održavanje fizičke distance.

Druženje do ponoći

Dio događanja bit će realiziran i na otvorenom, na Trgu međimurske prirode. Posjetitelji će moći razgledati brvnaru Moj hrast Adam, a djeca će se moći poigrati na miniadrenalinskom igralištu Rječica. Za događanje na otvorenom u pripremi je otvoreno ognjište i još poneko poklon-iznenađenje uz koje nikome neće biti hladno u ovoj zimskoj noći. Kako je fokus ovogodišnje Noći muzeja tema Između stvarnog i digitalnog, postavom Centra moći će se prošetati i virtualno s prikazom postava u 360° na web stranici med-dvemi-vodami.info. A za one koji žele čuti cijelu priču Centra, moći će to učiniti preko kanala na YouTubeu Međimurska priroda i videozapisa snimljenog stručnog vođenja kroz postav.

(Roberta Radović)