NISU VANZEMALJCI Skupina satelita kompanije Elona Muska snimljena i na međimurskom nebu

Jučer nam je jedna čitateljica poslala fotografije koje je snimila na nebu iznad Međimurja. Kako je sama rekla bila je zbunjena i čak pomislila da se radi o vanzemaljcima, no nakon toga na internetu je pronašla objašnjenje o čemu se radi. Ove svjetleće crtice ponekad se vide iznad svih krajeva Hrvatske pa ni Međimurje nije izuzetak.

Evo cijele priče:

Svjetla koja se miču na nebu zapravo su skupina satelita koje je kompanija Elona Muska SpaceX lansirala u orbitu u sklopu projekta Starlink. Taj projekt zaobilazi potrebu izgradnje infrastrukture poput kabela i stupova, kako bi internetske usluge postale dostupne na udaljenim područjima.

Starlinkovi sateliti postavljeni su u nisku orbitu oko Zemlje. Potreban je velik broj satelita kako bi se osigurala potpuna pokrivenost svijeta. Smatra se da ih je od 2018. godine u svemir poslano više od tri tisuće, a možda će ih na kraju biti 10 do 12 tisuća.

Nakon što su nakon lansiranja satelita neobična svjetla ili bolje reći isprekidane svjetleće crtice na nebu zbunile brojne građane, oni su upitili upite i Hrvatski astronomski savez isto je objasnio da se radi o novim StarLink satelitima tvrtke SpaceX Elona Muska, koji služe pružanju usluge globalnog Interneta.

Kad ih puste iz rakete idu jedan za drugim pa se onda šire i idu paralelno vrlo blizu jedan drugome dok se ne rašire i ne stignu svaki u svoju orbitu, objavio je Hrvatski astronomski savez.

(rt, foto čitateljice)

A ove fotografije snimljene su u Dalmaciji: