Neobična ponoćna svjetlost u jednom trenutku obasjala Međimurje!

Na spavanje odlazim u pravilu poslije ponoći. Tako je bilo i danas 26. listopada u 00,15 sati. Kad sam došao u spavaću sobu kroz prozor sam primijetio jako svjetlo nebo koje je zbog mjesečeve svjetlosti izgledalo nekako čarobno. Odlučio sam napraviti nekoliko fotografija kroz staklo prozora mobitelom.

Kako za mobitel nije bilo dosta svjetlosti trebalo ga je nepomično držati 5-6 sekundi kako bi napravio noćnu fotografiju. Tako je i bilo na prve dvije fotografije koje možete pogledati.

Nakon toga snimao sam i treću fotografiju i u jednom trenutku kada sam nepomično držao mobitel, tlo ispred mene obasjala je jaka svjetlost koja je trajala možda sekundu ili dvije. Rezultat je bila ova fotografija. Na njoj se vide osvjetljene kuće u pozadini, osvjetlena ograda i tlo paralelno s njom, a sa strane osvjetleni žlijeb kuće u izgradnji koja nema struju ni nikakvo osvjetljenje, nego je svijetlost osvjetlila postavljeni žljeb i dio zida.

Kako mi je sve to bilo čudno jer se fotografijom bavim više od 40 godina, pomislio sam da se nekako slučajno uključila bljeskalica na mobitelu koja je bila isključena, pa da se uvjerim, uključio sam je i dobio ovaj rezultat.

Dakle bilo je nemoguće da se bilo što snimi bljeskalicom osim njezinog odsjaja u staklu.

Za ovu pojavu nemam objašnjenje, na internetu nisam pronašao ništa slično, a donekle slične fotografije objašnjavaju se padom meteorita koji pri tome osvjetlava zemlju. No mislim da to nije objašnjenje u ovom slučaju koji je snimljen u Murskom Središću.

A sada pogledajte mjesto ovog događaja snimljeno po danu.

Pozivamo sve čitatelje koji su danas u noći vidjeli ili možda snimili ovu svjetlosnu pojavu da nam se jave.

(tekst i foto: R. Tomanić)