Natjecanje u poznavanju prometnih propisa za učenike osnovnih i srednjih škola – „Prometna učilica”

Ministarstvo unutarnjih poslova i ove godine organizira za sve učenike osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj državno natjecanje u poznavanju prometnih propisa  

U razdoblju od 20. siječnja do 12. ožujka 2022. godine provodi se državno natjecanje u poznavanju prometnih propisa za učenike, poznato pod nazivom ”Prometna učilica”.

Natjecanje se provodi u sklopu Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske za razdoblje od 2021. do 2030. godine u okviru preventivno edukativnih programa s ciljem poboljšanja ukupnog stanja sigurnosti cestovnog prometa i smanjenja broja stradavanja djece u prometu. Cjelokupna aktivnost provodi se u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te uz podršku Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARnet.

Prometna učilica namijenjena je za učenje, poučavanje i provjeru znanja iz prometne kulture, prometnih propisa i pravila. Svoje znanje moći će provjeriti učenici osnovnih i srednjih škola putem web alata za učenje ”Prometna učilica”. Učenici će moći koristiti sve sadržaje vezane za natjecanje i pristupiti na osam ispita, od kojih će se četiri bodovati za konačni plasman.

”Prometna Učilica” za osnovnoškolce prilagođena je uzrastu djece i mladih od 1. do 8. razreda osnovne škole, dok je ”Prometna Učilica” za srednjoškolce prilagođena uzrastu od 1. do 4. razreda srednje škole. Kroz poučne sadržaje i pitanja za provjeru znanja obrađuje se više tematskih cjelina prilagođenih svim nabrojanim dobnim skupinama sudionika u prometu. Sadržaji učilice dostupni su svima, a za pristup natjecanju potrebno je posjedovati korisničku oznaku koju učenici i nastavnici mogu dobiti od administratora imenika u školi. U slučaju da, iz nekog razloga, ne mogu dobiti korisničke podatke u školi, učenici se mogu sami registrirati na gore navedenoj poveznici.

Svi učenicima koji će sudjelovati na natjecanju želimo sreću te se nadamo da će usvojiti znanja i prometnu kulturu te biti sigurni sudionici u prometu.
(PU međimurska)