NASA objavila izvještaj o NLO-ima, evo što piše u njemu

NASA nije spremna odbaciti mogućnost da je izvanzemaljska tehnologija bila u atmosferi Zemlje, navodi se u izvještaju Američke svemirske agencije koji je predstavljen u Washingtonu. Ali…

… Izvještaj također kaže da nema dokaza da do sada prijavljeni slučajevi takozvanih NLO-a imaju bilo kakvo izvanzemaljsko porijeklo.

„Mađutim, ti objekti morali su putovati kroz naš solarni sistem da bi došli ovdje“, navodi se u izvještaju koji citira BBC.

Iako se iz studije ne može zaključiti da postoji život izvan Zemlje, NASA kaže da nije spremna odbaciti mogućnost da „potencijalno nepoznata izvanzemaljska tehnologija operira u atmosferi Zemlje“.

Studija Američke svemirske agencije analizira stotine izvještaja o „neidentificiranim anomalnim fenomenima“ (UAP), koji se u javnosti najčešće nazivaju NLO („neidentificirani leteći objekti“).

Radi se o točkama svjetlosti na nebu, koje su najčešće uočavale druge letjelice, a koje nisu objašnjene do sada.

Kako se navodi, većina ovih fenomena se mogu objasniti, a samo dva do pet posto slučajeva se smatra „anomalijom“ i ostaje zagonetka za sada.

U izvještaju se navodi da su „mnogi kredibilni svjedoci, često vojni piloti, prijavili da su u zračnom prostoru SAD-a vidjeli predmete koje ne prepoznaju“.

Jedan od najvećih izazova za NASA-u je nedostatak podataka zbog čega ne mogu zaključiti je li neki predmet UAP ili nije. „Izvještaji svedoka ne mogu se ponoviti i obično ne pružaju dovoljno informacija neophodnih za donošenje konačnog zaključka“, navodi se u studiji.

NASA-in administrator Bill Nelson rekao je na konferenciji za medije da je fokus studije prelazak „sa senzacionalizma na znanost“. Nelson je rekao da će NASA imenovati direktora za istraživanje UAP-a, čiji će posao biti da „razvija i nadgleda primjenu NASA-ine vizije za istraživanje UAP-a“. Kazao je da će NASA raditi s drugim agencijama u analizi neobjašnjenih fenomena i da će koristiti umjetnu inteligenciju da pretražuje atmosferu. „Nastavit ćemo gledati u nebo i tražiti znakove uvjeta za održanje života“, rekao je Nelson na konferenciji za medije.

(izvor: https://n1info.hr/, foto: ilustracija)