NASA-ini stručnjaci javno progovorili o NLO-ima: Tema je veoma ozbiljna jer se istodobno tiče nacionalne sigurnosti i zračnog prometa

Postojeći podaci i izjave očevidaca nisu dovoljni za donošenje uvjerljivih dokaza o naravi i o podrijetlu pojedinog događaja, rekao je David Spergel, astrofizičar koji predsjeda panelom.Trebaju nam visokokvalitetni podaci.

Na ljeto se treba objaviti izvješće u kojemu će se opisati kako to ostvariti.

NASA je lani najavila početak istraživanja i u listopadu je u tu svrhu imenovala najmanje 16 stručnjaka. Među njima su ugledni znanstvenici, ali i čelnici američkog regulatora za civilno zrakoplovstvo (FAA) te bivši astronaut Scott Kelly.

Njihova zadaća nije prebrojiti neidentificirane anormalne pojave – kako se službeno nazivaju – da bi se objasnili pojedini događaji dosad opaženi, već dati preporuke NASA-i kako će ubuduće pristupati toj temi.

Do danas je opaženo osamstotinjak neobjašnjivih pojava u zraku, rekao je u srijedu Sean Kirkpatrick, ravnatelj ureda koji se bavi tim pitanjem u okviru ministarstva obrane.

No možda su 2 do 5 posto njih doista anormalne, rekao je.

Tema je veoma ozbiljna, istaknula je u srijedu NASA, jer se istodobno tiče nacionalne sigurnosti i zračnog prometa.

No potiče i veliko zanimanje javnosti zbog pojma neidentificirani leteći objekt (NLO) koji golica maštu.

U ovom trenutku nemamo nikakva jasnog dokaza o povezanosti neobjašnjivih anormalnih pojava i izvanzemaljskog života, rekao je David Grinspoon, član stručnog panela.

Nicola Fox, honorarna suradnica u NASA-i, osudila je na početku skupa uznemiravanje na internetu kojega su žrtve članovi panela.

Sastanak koji je trajao nekoliko sati prenosio se u srijedu izravno na internetu a jedan njegov dio bio je posvećen pitanjima javnosti koja su unaprijed bila upućena putem interneta.

Transparentnost je prijeko potrebna, ističe američka svemirska agencija, kako bi se skinula stigma s te teme.

(izvor: https://zimo.dnevnik.hr/, foto: rt)