Najava akcije „Četiri ubojice u prometu“

U subotu 26. rujna 2020. godine od 16 do 24 sata policijski službenici u sastavu mobilnog tima Policijske uprave međimurske u suradnji s policijskim službenicima Postaje prometne policije Varaždin provest će aktivnosti iz akcije „Četiri ubojice u prometu“.

Policijski službenici tijekom najavljene akcije posebnu pozornost posvetit će prekršajima iz tzv. grupacije „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel). Tijekom akcije posebna pozornost obratit će se na ponavljače (recidiviste) teških prometnih prekršaja.

Promet će se nadzirati na većem broju lokacija diljem Međimurske županije, a u poduzimanje najavljenih aktivnosti uključit će se svi raspoloživi ljudski i tehnički potencijali (uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, stacionarni i mobilni uređaji za mjerenje brzine, “presretači“ i dr. tehnička sredstva).

Tijekom prvih osam mjeseci 2020. godine na području Policijske uprave međimurske dogodilo se ukupno 275 prometnih nesreća (2019. godine 345 prometnih nesreća, što predstavlja smanjenje broja nesreća za 20,29 %), sedam prometnih nesreća s poginulim osobama (2019. godine šest prometnih nesreća s poginulim osobama, što predstavlja povećanje za jednu prometnu nesreću ili 16,67 %), 91 prometna nesreća s ozlijeđenim osobama (2019. godine 123 prometnih nesreća, što predstavlja  smanjenje broja nesreća za 26,02 %) i 177 prometnih nesreća s nastalom materijalnom štetom (2019. godine 216 prometnih nesreća, što predstavlja smanjenje broja nesreća za 18,06 %).

Najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama bile su brzina neprimjerena uvjetima u 68 prometnih nesreća, dok je utjecaj alkohola uzrok u 84 prometne nesreće.

Promatrajući svojstvo sudionika vidljivo je da su vozači osobnih automobila najčešće sudjelovali u prometnim nesrećama.

U prvih osam mjeseci ove godine smrtno je stradalo sedam sudionika (dva vozača osobnog automobila, vozač teretnog automobila, vozač motocikla i tri pješaka). U istom razdoblju prošle godine, također je stradalo sedam sudionika.

Teške tjelesne ozljede zadobio je 21 sudionik (12 vozača osobnog automobila, tri putnika u osobnom automobilu, vozač motocikla, vozač traktora, tri pješaka i vozač bicikla), što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine (31) predstavlja smanjenje broja ozlijeđenih za 32,26 %.

Lake tjelesne ozljede zadobio je 91 sudionik (50 vozača osobnog automobila, 12 putnika u osobnom automobilu, deset vozača bicikla, 12 pješaka, dva vozača motocikla, tri vozača teretnog automobila i dva vozača mopeda), što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine (153) predstavlja smanjenje broja ozlijeđenih za 40,52 %.

(PU međimurska, foto: ilustracija)