Naiđete li na vranu ili svraku, ne prilazite, one su najveći širitelji smrtonosnog virusa od kojeg je preminula glumica Mira Furlan

U susjedstvu se posljednjih dana događaju neuobičajene situacije.

Naime, Beograđani su prijavili veliki broj ptica – sivih vrana i svraka koje pokazuju simptome tipične za groznicu Zapadnog Nila. Ako primijetite da ptice ne reagiraju na vašu prisutnost, da su na tlu, leže na boku i ne miču se, nemojte im prilaziti, piše Mondo.

Zbog sve češćih reakcija građana, organiziralo se Društvo za zaštitu ptica Srbije. Groznica Zapadnog Nila je sezonska bolest koja je najzastupljenija ljeti, kada je aktivnost komaraca najveća. Najveći broj oboljelih bilježi se od svibnja do listopada.

Posljednjih godina u Srbiji je dramatično porastao broj, učestalost i težina bolesti s neurološkim poremećajima kod ptica, ljudi i konja, što predstavlja značajan veterinarski i javnozdravstveni problem.

-Čini se da su ptice iz obitelji vrana (Corvidae) najosjetljivije na ovaj virus. Nakon što se zarazi komarcem, vrana svojim izmetom izlučuje velike količine virusa, što dovodi do lakog prijenosa među pticama. Virus Zapadnog Nila zahvaća i sisavce, prvenstveno konje i ljude, poručili su iz Društva.

Stručnjaci za zaštitu i proučavanje ptica Srbije apeliraju da se ptice sumnjivog zdravstvenog statusa ne zbrinjavaju u domove i savjetuju da je najbolje pozvati stručne službe koje će znati kako reagirati.

Podsjetimo, glumica Mira Furlan je mjesecima zbog ovog virusa, kojim ju je zarazio komarac u vlastitom vrtu, bila u komi, a od čega je na kraju preminula u 65. godini, objavio je Mondo.

https://slobodnadalmacija.hr/, foto: ilustracija