Nacionalni preventivni projekt „Zdrav za 5“ za osmaše i srednjoškolce

Policijska uprava međimurska u razdoblju od 20. travnja do 20. svibnja u suradnji s partnerima na regionalnoj razini, u sklopu II. komponente preventivnog projekta „Zdrav za 5“ za učenike osmih razreda te prvih i drugih razreda srednjih škola provodit će niz preventivnih aktivnosti.

Kako se I. komponenta odnosi na prevenciju ovisnosti djece i mladih, II. komponenta projekta sadržajno se odnosi na stvaranje uvjeta i okoline za sigurno i zdravo odrastanje djece i mladih i to upravo kroz rad s njima i njihov neposredni doprinos u stvaranju takvog okruženja. Njena je provedba zamišljena kroz jednodnevna događanja – manifestacije javnog karaktera koje uključuju eko radionice, „zelene akcije“, sportske, kulturne i umjetničke sadržaje namijenjene djeci, „sajmove mogućnosti“, te druge osmišljene aktivnosti usmjerene aktivnom mijenjanju štetnih životnih navika mladih.

U petak, 20. travnja u Osnovnoj školi dr. Ivana Novaka u Macincu kontakt policajka Policijske postaje Štrigova u sklopu projektnih aktivnosti II. komponente i povodom obilježavanja „Dana planete Zemlje“ uključila se u likovnu radionicu učenika sedmih razreda, vezanu uz zaštitu prirode i okoliša. U utorak, 24. travnja u Osnovnoj školi Gornji Mihaljevec uključila se eko radionici u kojoj su učenici osmih razreda od starih odjevnih predmeta od trapera izrađivali nove.

Također, u petak, 20. travnjakontakt policajac Policijske postaje Prelog, u Osnovnoj školi Prelog sudjelovao je u akciji čišćenja pod nazivom „Zelena čistka ” – jedan dan za čisti okoliš“. Akcija čišćenja održala se na zelenim površinama šireg područja osnovne škole a proveli su je učenici osmih razreda.

U ponedjeljak, 23. travnja, policijska službenica za prevenciju Policijske postaje Čakovec u sklopu II. komponente sudjelovala je na projektnom danu Osnovne škole Nedelišće, nazivom „Ekologija“. Za stotinjak učenika sedmih i osmih razreda organizirane su razne radionice o zdravoj prehrani, o kemijskim i prirodnim sredstvima, energiji i ekologiji, dok je Udruga Nobilis učenicima prezentirala načine razvrstavanja smeća i ekološke vrećice, javlja http://medjimurska.policija.hr (foto PU međimurska)