Na ribnjaku Zalešće prvomajski grah kuhali cijelu noć, a kuhari spavali pokraj logorske vatre

Povodom Međunarodnog praznika rada 1. svibnja, Grad Mursko Središće tradicionalno organizira veliku proslavu za građane na ribnjaku Zalešće. Kako ovu manifestaciju pohodi više od tisuću ljudi potrebno je i pripremiti velike količine besplatnog prvomajskog graha.

Za današnju proslavu skuhano ga je čak 600 litara što će biti dovoljno za 1.200 porcija ovog kulinarskog specijaliteta. Pripreme su trajale gotovo cijeli jučerašnji dan, a u njima su sudjelovale članice Društva žena koje su narezale sve potrebne sastojke kao što je 100 kg luka i 150 kg mesa, suhog mesa i kobasica.

Samo kuhanje počelo je također jučer u 19,00 sati da bi bilo gotovo danas ujutro oko 8,00 sati. Tako novi 700-litarni lonac pun prvomajskog graha, koji je za ovu svrhu kupio Grad čeka prve slavljenike, a podjela jela početi će kako je to bilo najavljeno u 11,00 sati.

Glavni kuhar bio je Rudi Mesarić dok su mu asistirali Anđelko Jurak, Tomislav Trstenjak i Lovro Hrženjak. Kuhanje je trajalo cijelu noć pa su se kuhari tijekom njega odmarali, a i malo sklopili oči uz logorsku vatru koja ih je također grijala u hladnoj noći.

(R. Tomanić, foto: A. Jurak)