Mladi informatički stručnjaci radionicama obilježili Europski tjedan programiranja

Uz potporu Hrvatskog saveza informatičara (HSIN) udruge Mladi informatički stručnjaci i Međimurski informatički klub nedavno su u prostorijama Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje provele radionice „Riješi problem programiranjem“ i „Algoritmi pretraživanja“. Iste su bile dio Europskog tjedna programiranja, društvene inicijative čiji je cilj na zabavan i interaktivan način javnosti približiti programiranje i digitalnu pismenost te razviti nove vještine i sposobnosti djece i mladih.

Ciljana skupina prvog programa, nazvanog „Riješi problem programiranjem“, bili su učenici drugi i trećih razreda osnovne škole. Deset polaznika upoznalo se s Micro:bit mikroračunalima, MakeCode editorom i njihovim načinom rada, a tijekom predavanja učenicima su predstavljena dva problema. Najprije, kako odigrati društvenu igru bez igraće kocke, a potom kako izvršiti nasumičan odabir učenika.

Prijedlozi rješenja bili su vrlo raznoliki i kreativni, a naposljetku smo došli do zaključka da sve probleme možemo riješiti programiranjem, pomoću Micro:bit mikroračunala. Nakon rješavanja problema, učenici su u programu za Micro:bit prikazali svoje osjećaje tijekom provedenih aktivnosti. Emocije su bile šarolike, no jedno je svima bilo zajedničko – svi su bili veseli! To dokazuje da im je radionica bila zanimljiva, a gradivo koje su usvojili poučno, komentirala je voditeljica radionice Dunja Škvorc, mag.prim.educ.

Radionicu u organizaciji Međimurskog informatičkog kluba, pod nazivom „Algoritmi pretraživanja“, vodio je Miljenko Blažeka, prof. Učenici osmih razreda i oni srednjoškolske dobi proširili su svoje znanje iz poznavanja programskih jezika Python i C++.

-S obzirom da je radionica bila namijenjena onima koji poznaju osnove programiranja, polaznici su na konkretnim primjerima mogli vidjeti primjenu poznatih algoritama pretraživanja grafova. Naime, mnogi problemi iz svakodnevnog života mogu se modelirati, odnosno pretvoriti u matematičke probleme – konkretno u problem iz teorije grafova, a zatim i riješiti pomoću nekih poznatih algoritama, objasnio je profesor matematike i informatike.

Andreja Šmitran, mag.nov.

??