Mistično značenje trokuta koji obrubljuje Grad Mursko Središće

Ako uzmete kartu Grada Mursko Središće te spojite linijama njegove krajnje točke od Hlapičine do Štrukovca te Križovca, dobiti ćete trokut s vrhom usmjerenim prema dolje. Zanimljivo je da taj položaj simbolizira vodu, a Mursko Središće se nalazi na obalama rijeke Mure.

Trokut je univerzalni geometrijski lik, čija je simbolička interpretacija određena vrstom, rasporedom ili kombinacijom trokuta. Obrnuti trokut je znak mjeseca, vode i kiše, a također je još drevniji znak ženskog roda, simbol plodnosti i amblem božice majke.

U doba neolitika, kod ranih poljoprivrednih naroda, trokuti u ukrasima simbolizirali su zrak, zemlju i vatru. Oni su jedan od najstarijih simbola povezanih s poljoprivrednim radom, prirodom i njezinim kalendarskim ciklusima.

U filozofiji Pitagorejaca, geometrijski lik s tri kuta bio je simbol broja “3” i amblem mudrosti, koji je s pravom pripadao božici Ateni.

Od ranih kršćana, trokut je bio simbol Presvetog Trojstva, a tumačen je kao jednakost i jedinstvena božanska bit Boga Oca, Boga Sina i Duha Svetoga.

Ovo su samo neka značenja obrnutog trokuta s kojima bi građani Grada Mursko Središće trebali biti i više nego zadovoljni.

(R. Tomanić, foto: ilustracija)