MIK: Besplatnim radionicama obilježen Europski tjedan programiranja

MEĐIMURSKI INFORMATIČKI KLUB U SKLOPU INICIJATIVE MEET AND CODE
Udruga Međimurski informatički klub (MIK) i ove se godine pridružila inicijativi Meet and Code, koja za cilj ima popularizaciju tehnologija i programiranja među djecom i mladima, te u sklopu Europskog tjedna programiranja, a u partnerstvu s Agencijom Mašta, organizirala besplatne edukacije za osnovnoškolce i srednjoškolce. Iste su tijekom rujna i listopada u virtualnom obliku, putem platforme Microsoft Teams, održali voditelji Viktor Lazar, mag.inf. i Miljenko Blažeka, prof.

Prva u nizu bila je radionica Arduino Laboratorij, održana 27. rujna. Cilj radionice bio je uvesti polaznike u svijet elektronike i Arduina te ih upoznati s načinom rada online simulatora Arduino Tinkercad Circuit. Učenici su usvojili osnovne pojmove vezane uz elektroniku, mikrokontrolere i integrirane sustave, dok su se u praktičnom dijelu upoznali s programiranjem Arduino mikrokontrolera i povezivanjem senzora.

Sljedeća radionica, nazvana Algoritmi s kornjačom, bila je namijenjena početnicima u svijetu algoritama koji će u programskom jeziku Logo napraviti svoje prve programerske korake. Učenici su naučili instalirati FMS Logo, usvojili osnovne naredbe i pojam algoritama te isto kasnije primijenili na rješavanju jednostavnih problemskih zadataka, temeljenih na situacijama iz svakodnevnog života.

Za naprednije polaznike koji već poznaju osnove programskog jezika C++ te žele proširiti postojeće znanje, osmišljena je online radionica Primijeni C++. Učenici osnovnoškolske i srednjoškolske dobi učili su o strukturama podataka i njihovoj implementaciji te na konkretnim primjerima vidjeli koja je struktura pogodnija za rješavanje problema.

Serija edukativnih događaja zaključena je početkom listopada, radionicom Igraj se i programiraj. Polaznici bez programerskog predznanja naučili su kako na jednostavan način napraviti igru za pametan telefon, koristeći MIT App Inventor web aplikaciju. Pritom su upoznali različite programske koncepte i koristili dostupne komponente, a igru nakon programiranja i instalacije podijelili sa svojim prijateljima.

Andreja Šmitran