MEĐIMURSKA PRIRODA Žabe na cesti: Volonteri postavili zaštitne ograde u Selnici i kod retencije Dragoslavec-Križopotje

Uz prometnice u Selnici i kod retencije Dragoslavec/Križopotje u subotu 2. ožujka 2024. godine postavljene su zaštitne ograde s ciljem zaštite žaba od stradavanja na prometnicama tijekom njihove proljetne migracije prema vodenim staništima. Dio je to volonterske akcije „Žabe na cesti‟ u organizaciji Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode. U postavljanju ograde na spomenutim lokacijama sudjelovalo je čak više od sto volontera, a sveukupno će u akciji tijekom ožujka i travnja u prenošenju vodozemaca preko prometnica sudjelovati oko tristotinjak volontera.

Uz djelatnike Međimurske prirode u volonterskoj akciji sudjelovali su učenici Srednje Škole Čakovec, Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, OŠ Selnica, PŠ Zebanec, PŠ Sivica, OŠ Gornji Mihaljevec te predstavnici Zajednice škola Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav na području Međimurske županije (OŠ Mursko Središće, OŠ Hodošan i OŠ Orehovica) te djelatnici Općine Selnica i drugi brojni volonteri.

Međimurska priroda zahvaljuje svim volonterima na sudjelovanju. Posebna zahvala ide Općini Selnica za značajnu potporu akciji te načelniku Ervinu Vičeviću, koji je osobno volontirao na akciji i pozdravio sudionike.

Volonterska akcija spašavanja vodozemaca organizira se od 2013. godine u Općini Nedelišće (lokacija Črečan), od 2014. godine u Općini Selnica (naselje Selnica), od 2021. godine u Općini Gornji Mihaljevec (retencija Križopotje/Dragoslavec) te od 2023. godine  u Općini Mala Subotica (naselje Palovec). Zaštitne ograde uz prometnice u Črečanu i Palovcu postavili su djelatnici Međimurske prirode uz potporu Ekološke udruge Platana u petak 23. veljače. Međimurska priroda upućuje apel vozačima za dodatni oprez tijekom ožujka i travnja na navedenim lokacijama kako bi volonteri bili što sigurniji u provedbi volonterske akcije Žabe na cesti.

Roberta Radović, suradnica za komunikaciju i promidžbu