MEĐIMURSKA PRIRODA VIDEO: Kako postaviti kućicu za ptice?

Jedna od aktivnosti koju provode djelatnici Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode jest i postavljanje kućica za ptice. Kako postaviti kućicu za ptice, može se saznati u novom video zapisu Međimurske prirode. U njemu govore Velimir Bašek, glavni čuvar prirode i Iva Šoštarić, ornitologinja iz Udruge BIOM. Riječ je o organizaciji civilnog društva koja se bavi očuvanjem prirode, njezinim promicanjem i popularizacijom. Biomovka Iva Šoštarić voditeljica je programa za edukaciju, volontere i članove, ali i vrsna stručnjakinja u području prepoznavanja ptica.

Na predstavljenom video zapisu može se vidjeti postavljanje kućice za ptice na lokaciji međimurske šume Murščak kod Domašinca. Velimir Bašek, glavni čuvar prirode Javne ustanove Međimurska priroda ističe:

– Zimsko razdoblje idealno je za postavljanje kućica za ptice, koje već u ožujku traže novi dom gdje će izgraditi svoje gnijezdo. Pticama kao što su velika sjenica, crvendać, kos i mnoge druge pjevice u urbanim sredinama nedostaje mjesta za gniježđenje. Dobro mjesto za kućicu je ondje gdje neće biti izravno izložena Suncu, gdje nije nadohvat šape znatiželjnih ljubimaca i gdje postoji prirodni zaklon u obliku krošnje stabla ili grmlja. Vrijeme postavljanja kućice mora biti prije sezone gniježđenja, idealno prije ožujka, kako bi ptice zatekle spremnu kućicu. Nakon što smo postavili kućicu za ptice treba o njoj voditi brigu. Dovoljno je osigurati da se nalazi na povoljnom mjestu i provjeriti ima li kakvih uljeza prije nego dođu ptice. Ujesen je potrebno izvaditi iskorišteno gnijezdo i očistiti je od biljnih ostataka kako ne bi trunuli preko zime.

Zbog uništavanja njihovih prirodnih staništa pticama nedostaje mjesta za gniježđenje. Odaberite prikladno mjesto i postavite i vi svoju kućicu za ptice. Pogledajte video zapis Kako postaviti kućicu za ptice?

https://www.youtube.com/watch?v=jOrBr_1P_1s

Roberta Radović