MEĐIMURSKA PRIRODA – VIDEO: Briljantan pogled za prirodu

Sredinom listopada u Perivoju Zrinski postavljene su nove nastambe za divlje životinje. Parkovi su idealno mjesto u gradovima za povećanje bioraznolikosti i za postavljanje kućica za ptice i šišmiše ili nastambe za ježa. Time se povećava broj životinjskih vrsta u gradovima. Čakovečki park bogatiji je za osam kućica za šišmiše te dvije nastambe za ježa.


Velimir Bašek, glavni čuvar prirode, pojašnjava kakav tip kućica je postavljen:

– Kućice su dizajnom prilagođene šišmišima. One imitiraju prirodno stanište šišmiša i tako pokušavamo dozvati šišmiše u naše okruženje. Dio kućice za šišmiše je i jedna mrežica gdje se onda šišmiši mogu primiti (okačiti), dok primjerice kućice za ptice nemaju ugrađen taj dodatni element. Kućice za šišmiše postavljaju se na stablima i to što više, a nastamba za ježa na zemlju. Ona ima više komora kako bi se jež mogao sakriti i biti zaštićen od zime i predatora. Osim u Perivoju Zrinski do sada smo postavili već nekoliko kućica za šišmiše u suradnji sa školama, tako da ih ima u više naselja u našoj županiji.

Nove nastambe za divlje životinje postavljene su zahvaljujući novčanoj donaciji Optike Briljant. Otkako djeluje Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode ovo je prva inicijativa jednog privatnog subjekta koji je ponudio svoja privatna financijska sredstva za pomoć divljim životinjskim vrstama i time indirektno za povećanje bioraznolikosti.

Tijek akcije pogledajte u videozapisu.

 

Roberta Radović