MEĐIMURSKA PRIRODA Jedno prijepodne – dvije volonterske akcije

U vrijeme prvoaprilskih šala Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode organizirala je volontersku akciju Osigurajmo dom bregunicama te je u suradnji s Gospodarskom školom Čakovec organizirala Akciju čišćenje okoliša. U subotu 1. aprila, u jedno prijepodne održane su čak dvije volonterske akcije. Očišćeno je 300 metara riječne obale za gniježđenje bregunica i napunjeno više od 50 vreća za smeće – NIJE ŠALA!

Oko 15-tak volontera u odličnoj atmosferi s važnim ciljem očistilo je oko 300 metara riječne obale u naselju Gornji Hrašćan. Izgradnjom hidroelektrana nestalo je prirodno erodiranje strmih riječnih obala koje su pogodno stanište za ptice. Kako bi se bregunicama osigurao dom Međimurska priroda organizira volontersku akciju čišćenja obale. Akcija se održala već sedmu godinu zaredom. Bregunica (Riparia riparia) pripada porodici Hirundinidae (lastavice) i najmanja je ptica u toj skupini. Istoj porodici pripadaju lastavice i piljci. Mala je ptica duljine do 12 cm, dugih krila i kratkog kljuna, težine tek 15 grama – što je jednako trima vrećicama šećera za kavu.

Na istoj lokaciji istog dana, druga vrijedna skupina volontera čistila je okoliš. Akciju čišćenja je potakla Gospodarska škola Čakovec kroz obilježavanje dana škole, a ovogodišnja im je tema održivost i kreativnost potaknuta održivosti. Na akciji je sudjelovalo 15 volontera, učenici i profesori Gospodarske škole te djelatnici Međimurske prirode. Svoje iskustvo i doživljaje te probleme s kojima su se susreli, učenici će predstaviti u svibnju, za dane škole, na kojima će Međimurska priroda održati predavanje.

Međimurska priroda zahvaljuje svim volonterima na odazivu.

 Roberta Radović