MEĐIMURSKA PRIRODA FOTO Lako je živjeti naopačke! Zaključili su polaznici prirodoslovne radionice

Lete, a nisu ptice. Sisavci su. Hrane se kukcima, mušicama, noćnim leptirima i komarcima. U jednom satu mogu pojesti čak 600 komaraca. Na jelovniku su im ribe i žabe. Ali, žaba može i njih pojesti. Žive u špiljama, šumama, tavanima zgrada ili u tornju crkve. Životni vijek im je 20 do 30 godina, a njihov izmet (guano), korisno je gnojivo. Većinu života provedu naglavačke. Lete noću, a navigiraju se pomoću zvukova koji se odbijaju od prepreka. Važno je znati i zapamtiti – zaštićeni su.Tko su oni? Šišmiši! Ove i druge zanimljivosti o šišmišima, saznali su sudionici prirodoslovne radionice nazvane Moćni noćni letači.

Voditeljice programa bile su Sara Kočiš, viša stručna suradnica za edukaciju i interpretaciju te Ivana Horvat, stručna suradnica za opće poslove zaštite prirode, obje iz Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode.

Suorganizator radionice bio je Muzej Međimurja Čakovec te je radionica održana u u prostoru Muzejsko-informativnog centra u Čakovcu, u subotu 20. travnja. Dvadesetak polaznika osim što je saznalo mnogo o osobitostima i karakteristikama ovih sisavaca, kući je osim novih spoznaja ponijelo origami u obliku šišmiša, šišmiše od papira, prirodne tetovaže šišmiša i vrijedno iskustvo druženja, učenja i igre na temu zaštite šišmiša i prirode.

Program je organiziran povodom obilježavanja Dana Međimurske županije 2024. Međimurska priroda poziva na novo prirodoslovno druženje odnosno na ptičarenje u Perivoju Zrinski u petak 26. travnja s početkom u 18 sati te u subotu 27. travnja u Žabniku s početkom u 7 sati. Dobrodošle su sve generacije!

Roberta Radović