MEĐIMURSKA POLICAJKA NA RADU U CRNOJ GORI

Povodom početka projekta “Sigurna turistička sezona”, u priobalnim policijskim upravama od 1. srpnja do 1. rujna borave strani policijski službenici. Ove godine na našu obalu doputovalo je 74 policajaca i policajki iz 17 zemalja: Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Češke, Francuske, Italije, Kosova, Mađarske, Makedonije, Njemačke, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Srbije i Ukrajine.

U sklopu ove međunarodne suradnje policije, započete 2006. godine policajci iz raznih europskih država na usluzi su svojim sugrađanima koji ljetni odmor provode u Hrvatskoj. Strani kolege policajci doprinijet će većem osjećaju sigurnosti inozemnih gostiju i omogućiti bolju suradnju pri rješavanju kaznenih djela. Bez oružja, ali u odorama svoje policije radit će u skladu s nalozima nadležnih rukovoditelja u policijskim postajama. U zajedničkom radu s hrvatskom policijom pomoći će u ostvarenju učinkovite komunikacije sa stranim turistima, i time razrješavanju mogućih konfliktnih situacija. Za vrijeme rada neće primjenjivati policijske ovlasti niti poduzimati bilo kakve policije mjere, već će pomagati u prevenciji kažnjivih radnji, poboljšanju sigurnosti prometa, ali i pomagati stranim gostima pružajući im servisne informacije.

Ujedno, ministarstva zadužena za unutarnje poslove Hrvatske i Crne Gore surađuju u ovom projektu od 2012. godine, a ove godine će ukupno 6 hrvatskih policijskih službenika raditi u Budvi i Herceg Novom.

Tako je od 10. do 20. srpnja ove godine, Nataša Jalšovec Tomašić, policijska službenica za preventivu u Policijskoj postaji Čakovec, boravila u Budvi kako bi se hrvatski državljani osjećali sigurnije na svom ljetnom odmoru.

Ovakvo iskustvo svakako je pozitivno. Hrvatskim državljanima olakšavamo boravak u Crnoj Gori, i da turistička sezona protekne što sigurnije, istaknula je Nataša Jalšovec Tomašić.

(http://medjimurska.policija.hr/, foto: PU međimurska)

03

01A