Međimurac Petar Sabol jedan je od najboljih fotografa na svijetu i ambasador Sony-a

Razgovarala sam s jednim od 50 najboljih fotografa na svijetu, Petrom Sabolom. Rođeni Međimurac iz Čakovca, svoje fotografije izlaže diljem svijeta, te je i Sony Europe Imaging Ambassadors te redoviti član na međunarodnim izložbama fotografija. Na izložbi u Kini u gradu Guangzhou osvojio je 5 medalja i 7 pohvala. U nastavku nam otkriva kada je počeo njegov put u fotografiji i što je sve potrebno za odličnu fotografiju.

Kada ste se prvi put susreli s fotografijom i koji vam je bio prvi fotoaparat?

Kao djeca smo imali analogne fotoaparate s kojima smo se igrali, a prekretnica u mojem ozbiljnom bavljenju fotografijom bila je 2007. godine kad sam nabavio moj prvi fotoaparat DSLR Sony Alpha.

O čemu treba razmišljati kod stvaranja fotografije?

Treba imati viziju koja se pretoči u fotografiju. Treba biti kreativna i imati ideje koje bi mogle kod gotove fotografije ljude natjerati na razmišljanje i ostaviti impresiju.

Koji su vam najčešći motivi kod fotografiranja?

Moji glavni motiv je divlja priroda odnosno „Wildlife Photography“ ili makro. Tu je bitno upoznati teren životinja, odabrati pozadinu i svjetlo kako bi se na što ljepši način prikazao životinjski svijet.

Izdali ste knjigu Kreativna makrofotografija s Davorom Žerjavom…

On je pisao, a ja fotografirao. U knjizi prevladavaju različiti kukci, insekti, poglavice, vretenca, a uz to smo se fokusirali i da prikažemo uobičajene stvari koje nas okružuju u kući i slično.

Koji su vaši najdraži radovi?

Svaka fotografija mi je izrazito draga, a izdvojio bi fotografiju „Parenje pčelarica“ koja je nastala u Virovitičko-podravskoj županiji, a osvojila je nagradu Sony World Photography Awards.

Kakvi su vaši dojmovi sa izložbe International Union of Photographers?

Ljudi su uljudni, zemlja je puna motiva za fotografiranje. Družio sam se s mnogim fotografima s kojima sam prethodno komunicirao preko interneta, zajedno smo razmijenili iskustva i svoja mišljenja.

Što biste poručili mladim fotografima?

Neka razvijaju svoje ideje i sve će doći, kod nekih prije, a kod nekih kasnije, treba biti uporan i svoj u stvaranju fotografije.

(Ivana Radiković, foto: arhiva P.S.)