MARTINA ŠOLTIĆ O BOGU I PROBLEMU ZLA

Bog i problem zla – ako postoji Bog, zašto u svijetu ima toliko zla?

 

01

Ako postoji Bog, Bog koji je svemoguće, sveznajuće i savršeno dobro biće, zašto u svijetu, svijetu koji je On stvorio postoji toliko zla? Zašto postoje uragani, potresi, djeca koja su od rođenja slijepa, bolesti i ostalo. Bog, ako je dobar, u što vjeruju katolici, morao bi spriječiti zlo u svijetu. On ima znanje da će se dogoditi neko zlo, ima moć da spriječi zlo, i dobar je, dakle želi spriječiti zlo. Ali to ne čini. Dolazimo do dileme- ili Bog ne postoji, jer da postoji- spriječio bi zlo. Ili Bog nije dobar, nije svemoguć i nije sveznajuć. Ni jednu ni drugu opciju vjernici ne prihvaćaju olako.

Iako je ovaj problem filozofske prirode, vjerujem da su se mnogi susretali s njim te nisu znali koji odgovor dati ateistima. Evo nekoliko njih:

– Bog je ljudima kad ih je stvorio dao slobodu volje. Dao nam je mogućnost da odlučujemo nešto učiniti ispravno ili učiniti loše i pogrešno. Dakle mi smo ti koji smo odgovorni i za dobre i za loše stvari u svijetu. Bog je stvorio samo početno polazište, prvu točku svijeta, dok smo mi nadalje sustvaratelji i odgovorni.

– Bog je stvorio zlo jer da nema zlih stvari koja nam se događaju, nikada ne bismo mogli spoznati dobre stvari. Nikada ne bismo primijetili, spoznali ni uopće znali da postoji dobro.

– Zlo nam se ponekad mora dogoditi kako bismo mogli moralno napredovati. Na primjer, da nikad u životu ne patimo, niti nas ništa ne boli, nikada ne bismo spoznali neke vrline i vrijednosti u životu kao što je vrlina samilosti.

– Ne mora značiti da ako postoji zlo u svijetu da isto nužno isključuje da postoji i Bog. Bog možda dopušta zlo u svijetu zbog nekih svojih razloga koje mi ne znamo, a čak i da znamo Njegove razloge, to ne znači da ih razumijemo ili da ih možemo razumjeti.

– Isus Krist, koji je povijesna ličnost, dao je svoj život za nas i patio je, kada smo patili i mi. Moramo vjerovati, da bi to isto učinio i njegov otac, sam Bog.

– Putem zla, Bog iskušava nas i našu vjeru prema Njemu.

– Zlo u principu ne postoji, postoji samo dobro, a zlo je lišenost dobra, isto kao što ne postoji tama, već je to samo lišenost (pomanjkanje) svjetla.

(Martina Šoltić)

Ovo je samo nekoliko primjera i odgovara na zadani problem, a promišljanjem možemo doći do više odgovora. Ukoliko imate pitanje ili neki svoj odgovor na problem zla, slobodno ga napišete u komentaru.

resize-img