Lovrecove platane druge u državi

HRVATSKO STABLO GODINE 2020′

Već stotinama godina, povrh Svetog Urbana, šumore Lovrecove platane. Visoko pod nebo izvijaju se dva moćna stabla i grandiozne krošnje koje daju hlada vinskom podrumu još iz vremena velikaša Zrinski. Dva zelena diva žive kao jedno stablo i putokaz su svakome u prostoru. Ljudima i svim živim bićima s kojima platane tu obitavaju njihove su mistične čuvarice, dom i prijateljice. Šum njihovih krošnji umiruje, a snažna stabla zrače postojanošću.

Obitelji Lovrec najveći su ponos, a za prijatelje i vinske goste salon za kušanje pod vedrim nebom. Zelene vile Sv. Urbana i imanja glazbene obitelji Lovrec decentan su grafički dekor etiketa eko vina Lovrec koja danas putuju svim kontinentima svijeta. [priča o platanama u paketu potpore kandidaturi]

Cijeli listopad Hrvatska se u konkurenciji 8 stabala odlučivala za najvažnije i u državi najposebnije. Pobjedničko stablo ide u izbor Europskog stabla godine. Za hrvatsko stablo 2020. izabrana je Najstarija Medulinka – Košćela iz Medulina (Istarska županija) s osvojenih 9.373 glasova. Lovrecove platane osvojile su 2. mjesto s osvojenih 5.874 glasova, a treće mjesto zauzela je Baka maslina – maslina iz Kaštel Štafilića (Splitsko-dalmatinska županija) s osvojenih 5.068 glasova. Hfala svima koji su svojim glasom podržali Međimurje i Lovrecove platane.

 Tekst: Ivan Goričanec Foto: Denis Perčić, Davorin Mance i Ivan Šardi