Koje tipove poslova bez problema možemo odraditi od kuće?

Rad na daljinu opcija je koju koristi sve više tvrtki u Hrvatskoj, jer za velik broj različitih poslovnih zadataka dovoljno je tek imati u svojoj blizini telefon i pouzdanu internetsku vezu.

Posljednjih godina bilježimo značajne promjene u načinu na koji se obavlja posao u Hrvatskoj. Naime, Internet je u velikoj mjeri promijenio mogućnosti koje imamo na raspolaganju kako bismo komunicirali s našim kupcima, kolegama i poslovnim partnerima.

To znači da katkad nije nužno pojaviti se na radnom mjestu da biste uspješno odradili svoj posao, a tvrtke koje su to prepoznale shvaćaju da dopuštanjem rada od doma smanjuju stres kod svojih zaposlenika, a i svoje troškove, dok efikasnost obavljanja zacrtanih zadataka pritom ne pati.

Baš zbog toga rad na daljinu ostao je aktualan i nakon što je završila pandemija, a popis poslova koje možete bez problema odraditi od doma zaista je širok.

Programeri i marketari ne moraju biti u uredu

Programiranje je trenutno jedno od najpoželjnijih obrazovanja u našim krajevima. Razlog tome su iznadprosječne plaće za hrvatske prilike, ali i mogućnost da svoj posao uspješno obavite s bilo koje točke na kugli zemaljskoj, pod uvjetom da imate na raspolaganju pouzdan Internet.

Bilo da vas angažiraju najbolja online casina oko svog generatora nasumičnih brojeva ili neka druga tvrtka koja traži programersko rješenje za svoju web stranicu, ako ste dio IT sektora vrlo se vjerojatno uopće nećete morati pojaviti u uredu, a svejedno ćete primiti svoju plaću.

Isto vrijedi i za one koji se bave internetskim marketingom, nužnim za moderne web trgovine, kao i sve druge poslovne subjekte koji žele efikasno doprijeti do ciljane publike.

Za marketing na Internetu sasvim je dovoljno imati laptop na raspolaganju, kako biste objavili svoje oglase i servirali ih potencijalnim kupcima. Danas ovaj tip marketinga trebaju sve uspješne tvrtke u Hrvatskoj, od priređivača igara na sreću koji žele promovirati svoj casino bonus pa do iznajmljivača apartmana, kao i web shopova pa čak i različitih škola.

A za programere i za marketare u većini slučajeva nije uopće nužno da dolaze čak ni na sastanke u ured, jer postoji mogućnost virtualnih sastanaka putem Interneta pa mnogi stručnjaci iz ovih oblasti koriste karakteristike svog posla kako bi putovali svijetom i radili kao digitalni nomadi, s bilo koje lokacije na kojoj požele biti.

Ured više ne treba novinarima ni korisničkoj službi

Osim programera i marketara, postoji niz zanimanja koja također mogu bez problema funkcionirati bez unajmljenog ureda. Danas možete držati predavanja online i prodavati knjige u digitalnom obliku, a korisnička podrška također radi na daljinu čak i u najbogatijim tvrtkama, jer jednom kad djelatnik prođe svoj trening zaista više nema što raditi u uredu.

Što se novinarstva tiče, tu se također mnogo toga već dugo odvija online. Zbog toga se mnogi novinari nikad ne pojavljuju u svom uredu pa čak ni na press konferencijama, jer znaju da postoje načini da objave priču uspješno kao i svi drugi, ako na raspolaganju imaju laptop i Internet.

Sve je to otišlo toliko daleko da i fitnes treneri sve više rade online od doma, a sve manje u teretani, dok se zapravo administrativna zanimanja također mogu uspješno odraditi na daljinu, ako poslodavac ima za to razumijevanja.

Sve u svemu, broj zanimanja u kojima rad od kuće daje jednake rezultate kao i rad iz ureda značajno se proširio. Zato nije iznenađenje da sve više zaposlenika očekuje da im poslodavac dozvoli obavljanje radnih zadataka od doma, barem dva ili tri dana u tjednu. To je praksa koju neće u budućnosti moći izbjegavati niti jedna tvrtka u kojoj se posao obavlja uz pomoć Interneta, unatoč tome što je šefovima uvijek draže imati djelatnike na oku u svom poslovnom prostoru. (m)