KAKO NAPRAVITI BRZU I KVALITETNU VEČERU?

Crveno meso i šalša

Povratak dnevnoj rutini uz obiteljsku večeru s crvenim mesom

Crveno meso vraća snagu na kraju radnog dana

 

Rujan je vrijeme kada se svi u obitelji vraćaju svojoj rutini i standardnim dnevnim obvezama. Jednako tako, cijela obitelj najviše vremena provodi zajedno u kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima. Zato je važno da večernji obrok bude kvalitetan i da u organizam unesemo važne nutrijente koji će nam povratiti snagu na kraju dana.

Primjer takvog obroka zasigurno je lagana večera s mljevenim mesom i šalšom. Dok je crveno meso bogato proteinima i važan izvor brojnih vitamina i minerala, rajčica je najbogatiji izvor likopena, biljnog pigmenta iz skupine karotenoida koji sprječava nastanak mnogih bolesti.

Kako napraviti kvalitetnu i brzu večeru s obitelji?

 

Pripremanje i konzumiranje zajedničkih obroka pruža priliku za održavanje obiteljske tradicije. Djeca i tinejdžeri koji redovito jedu obroke sa svojom obitelji, imaju zdravije prehrambene navike, bolje odnose, bolje rezultate u školi i manje psihosocijalnih problema. Tome u prilog dodatno svjedoči izjava Josepha Califana, predsjednika Nacionalnog Centra za ovisnosti, Sveučilišta Columbia (CASA Columbia): “Jedan od najjednostavnijih i najučinkovitijih načina za roditelje da se bave životima svoje djece su zajedničke obiteljske večere”.

U ovoj eri pretilosti, znanstvene studije pokazuju da kroz zajedničko druženje uz večernji obrok s obitelji, djeca pojedu manje hrane nego kada jedu sama ili pred televizorom, računalom i sl. Tako je i važnost kvalitetnih proteina, koje unosimo primjerice konzumacijom crvenog mesa kao bogatog izvora minerala i vitamina od presudnog značaja za uravnoteženu prehranu. Stoga, u nastavku pročitajte recept za kvalitetan večernji obrok s crvenim mesom i šalšom.

Recept: Šalša s mljevenim mesom

 

Priprema: 15 min

Kuhanje: 30 min

Količina potrebna po osobi:

Šalša:

 • 75 g sjeckane rajčice ili pelata (200 g svježe rajčice)
 • 20 g crvenog luka
 • 2 g češnjaka (1 režanj)
 • 5 g peršinovog lista
 • 2 g bosiljka
 • 1 žlica maslinovog ulja

Meso i tjestenina:

 • – 80 g mljevenog crvenog mesa
 • – 10 g mrkve
 • – 50 g tikvice ili drugog povrća po želji
 • – 60 g tjestenine integralne (špageti)
 • – Đumbir i kurkuma prah, kajenski papar po želji

Priprema:

 

Zagrijte ulje u velikoj tavi i dodajte luk. Pirjajte lagano nekoliko minuta, a zatim dodajte sjeckanu rajčicu. Nakon nekoliko minuta dodajte mljeveno meso te povrće na kockice, začinite i pustite da se lagano pirja do 30 tak minuta. Pred kraj dodajte češnjak i bosiljak. Tjesteninu posebno skuhajte.

Servirajte tjesteninu, na to stavite šalšu s mljevenim mesom i na vrh žličicu parmezana.

Nutritivna vrijednost po jednoj porciji:

 

Kcal:ProteiniMastiOd toga zasićeneKolesterolUgljikohidratiKalijKalcijCinkŽeljezo
51030 g20 g7,5 g65 mg55 g707 mg100 g3,8 g3,5 mg

S jednom porcijom ovog jela unesete četvrtinu dnevnih potreba za vitaminima B1, B2, niacinom i vitaminom C. Isto tako, poznato je da kroz različite namirnice dnevno unesemo veće količine soli u organizam od preporučenih, a ovakav obrok primjer je da uz kombinaciju prirodnih začina nije potrebno dodatno dosoljavati jelo.

(Suzana Jovanović)

unnamed-1