Kako možemo analizirati svoje snove?

Svi mi ponekad sanjamo. Nekima se to događa rijetko, a nekima nešto češće. Međutim, ono što povezuje oba tipa spomenutih osoba je činjenica da ponekad jednostavno ne mogu objasniti svoj san. U situacijama kada sanjamo nešto što smo gledali ili radili neposredno prije spavanja, lako je uperiti prst i reći da je to uzrok teme našeg sna, no što kada sanjamo nešto što na prvi pogled uopće nema smisla?

Tada u igru dolaze različiti oblici analize i stranice kao što je Sanjarica. Riječ je o svojevrsnoj enciklopediji snova gdje možete pronaći gotovo svako moguće tumačenje vašeg sna. Ono je unaprijed odrađeno za nas i ne moramo posebno analizirati neke aspekte sna kao što bi to radili bez ovog vodiča. Međutim, što ako baš želimo sami analizirati svoj san i doći do zaključka zašto nam se dogodio? Upravo za one koji bi željeli učiniti tako nešto donosimo par smjernica kako analizirati svoje snove.

Zapisujte svoje snove

Prvi korak u analiziranju snova jest da vodite svojevrsni dnevnik snova. Ponekad ih se teško sjetiti jednom kada ustanete iz kreveta, a ako vodite dnevnik i detaljno zapisujete sve čega se možete sjetiti netom nakon što ste se probudili, bit će vam puno lakše već u samom startu vaše analize.

Kako ste se osjećali tijekom sna?

Snovi zaista mogu biti različiti, a to znači da u nama mogu izazvati i različite tipove emocija. Točnije, sve one emocije koje možemo osjetiti preko dana, možemo osjetiti u snu, a ponekad su čak i jače izražene. Svaki san bi trebao izazvati određenu vrstu emocija kod nas, a kako bi što pravilnije analizirali naš san, bitno je znati o kakvim se emocijama radilo.

Identificirajte koji se motivi ponavljaju u snovima

Ponekad će se neki motivi naših snova iznova ponavljati. Glavni uzrok tome najčešće su neki događaji koji nam se ponavljaju u našoj svakodnevici. To mogu biti nama dragi događaji vezani uz drage ljude ili pak neki traumatični događaji o kojima često razmišljamo. Možda i najbolji primjer tih događaja bi bio potres koji definitivno može biti uzrok loših snova kod onih koji su ga proživjeli i koji brinu da bi se mogao dogoditi opet.

Razmislite o elementima koje ste predvidjeli

Ponekad se samo značenje naših snova nalazi u nekim sitnim detaljima koje smo prvobitno zanemarili. Na primjeru koji smo naveli, a u kojem osobe mogu sanjati potres, poprilično je jasno koje je značenje sna, ali ono često neće biti tako jasno izraženo. Upravo se zbog takvih situacija analizira snove te se pokušava odgonetnuti značenje koje će se često sakriti tamo gdje ga zapravo najmanje očekujete.

Analiza može pomoći sa svakodnevicom

Pod pretpostavkom da su snovi usko povezani s našom svakodnevicom i javom, postaje poprilično jasno da bi pravilno odrađenom analizom i identificiranjem poruke koja se skriva u njima mogli promijeniti našu svakodnevicu i stil života tako da nam on iz dana u dan bude ugodniji. Ako imate nekakav problem, prvi korak u njegovom rješavanju svakako je identificirati i prepoznati ga. Upravo u tome će vam pomoći analiza vaših snova. (m)