Kako je Spomen dom rudarstva Cimper dobio nova mitološka bića i nove wow efekte

Ove je godine u Murskom Središću svečano otvoren novi interpretacijski centar, Spomen dom rudarstva Cimper. Postav kroz multimedijalnu opremu, muzejsku građu i info panoe, priča priču o rudarstva na području Murskog Središća, o utjecaju na život ljudi, na razvoj zajednice, o cijenama koje su se plaćale, kao i o bićima iz mitova i legendi, bićima koja su živjela u rudnicima i koja su izazivala strahopoštovanje.

Cijeli postav odiše mističnošću, koje je nedavno dobilo sasvim novu dimenziju. Mitološka bića, vile i patuljci, nedavno su u Spomen domu dobile neočekivano društvo. Riječ je o biću poznatom po mudrosti, biću koje je i samo izvor brojnih mitova i legendi. Pogađamo, riječ je o sovi. Sova je najvjerojatnije ušla u prostor prilikom čišćenja i prozračivanja i odlučila se tamo nastaniti.

Primijećena je prilikom razgledavanja i nemalo je iznenađenje bilo kad je uz sve ostalo postavom preletjela i sova velikog raspona krila i smjestila se na jednu gredu ispod krovišta. Iako je zbilja riječ o wow efektu koji donekle i je povezan s rudarstvom, pošto su prvi detektori metana u rudnicima zapravo bile ptice (doduše puno manje), ipak u Cimperu nema dovoljno hrane za preživljavanje ove divne životinje. Djelatnici Međimurske prirode sovu su na siguran način maknuli iz postava i pustili u njeno prirodnije okruženje – među drveće. Zanimljiva je priča tako dobila sretan kraj, a Spomen dom rudarstva Cimper još jednu anegdotu za prepričavanje.

(GMS)