Kako gluhe i slijepe osobe doživljavaju glazbu i ples?

Da li ste se ikada zapitali ovo pitanje? Ako jeste i još ne znate odgovor, dođite u petak 21.10.2022. u 19:00 h na radionice “Kako gluhe i slijepe osobe doživljavaju glazbu i ples?” Ove radionice dio su Erasmus plus projekta “Dance as a medium for change”, financiranog od strane Europske Unije.

Radionice su besplatne i otvorene za sve. Posebno pozivamo i gluhonijeme osobe da nam se pridruže i na plesnim radionicama bachate za potpune početnike, koje će predavati gluhonijemi sudionici, uz pomoć znakovnog jezika i službenog prevoditelja. Također, pozvane su i osobe koje čuju, budući da će radionice biti prevedene i na engleski jezik.

Više o samim radionicama na FB linku https://www.facebook.com/events/507127854607110

Mjesto održavanja je Buena Vista, Savska cesta 120. Organizator radionica je Urbana mladež te plesni studio Bachata Inspire, dok su partneri Asociatia Babilon Travel iz Rumunjske i Union of Deaf iz Bugarske.

Od 15.10. do 22.10.2022. u Zagrebu, provodi se projekt za mlade s posebnim potrebama i mlade s manje mogućnosti pod nazivom “Dance as a medium for change”.
Uzimajući u obzir stres kao vodeći problem u maloljetničkim skupinama, ovoj temi treba posvetiti više pažnje. Kako se većina ljudi svih dobnih skupina teško nosi sa stresom, često im je lakše potražiti olakšanje u aktivnostima koje otupljuju um, poput gledanja televizije ili listanja društvenih mreža.

S obzirom na aktualnu pandemiju i njezine učinke na mentalno i opće zdravlje, posebice mladih, projekt koji je razvila ova skupina ima za cilj riješiti problem sve slabijeg psihičkog stanja mladih.
Na temelju ograničenja kretanja i društvenih okupljanja nakon pandemije COVID – 19, partneri projekta uočili su nekoliko problema kod mladih, poput osjećaja izoliranosti i usamljenosti, što dovodi do tjeskobe i stresa.
Kako bi se tjelesna aktivnost lakše uključila u život mladih ljudi, ples se pokazao kao odličan posrednik. Potvrđene su brojne dobrobiti plesa na opće zdravlje. Dok su rezultati redovite tjelovježbe na tjelesnu dobrobit jasni, njezin utjecaj na mentalno zdravlje često se zanemaruje. S boljim i snažnijim tijelom, ali i osjećajem da ste aktivni, dolaze mnoge mentalne i emocionalne dobrobiti. To je rezultat oslobađanja serotonina koji se pojačava tijekom plesanja. Ova kemikalija proizvedena u središnjem živčanom sustavu regulira sreću, spavanje i buđenje, apetit, mučninu i sposobnost učenja, što je čini odličnom za istinsko ublažavanje štetnih učinaka stresa.

Ovaj projekt ima za cilj implementirati ples kao metodu ublažavanja stresa i učiniti ga mehanizmom za zdravo suočavanje s istim.
Očekuje se da će projekt utjecati na sudionike na pozitivan način, tako da razviju mehanizme suočavanja sa stresom i implementiraju ih u svoj svakodnevni život.
Stoga, tijekom 8 dana radionica projekta, mladi iz Hrvatske, zajedno s njihovim vršnjacima iz Bugarske i Rumunjske, dijele svoja iskustva, implementiraju plesne i antistresne radionice te pronalaze zajednička rješenja. Osim osoba s manje mogućnosti, na projektu sudjeluju slijepi i gluhi mladi iz Bugarske i Rumunjske. Emocionalni i psihološki utjecaj koji tjelesna aktivnost može imati na mlade osobe s invaliditetom značajni su za njihov osobni razvoj.

Ako ste i vi između 13 i 30 godina možete sudjelovati na ovakvim projektima.
Ovim putem Urbana mladež poziva sve zainteresirane da se prijave na mailing listu, za sudjelovanje na budućim Erasmus projektima https://forms.gle/btiHquaoUomgKspVA

Vidimo se na plesnome podiju.

Urbana mladež